BERSATU Hanya Menterai Gabungan Dengan HARAPAN


Sebelum ini sudah menjadi viral kononnya BERSATU akan menyertai PAKATAN HARAPAN pada Konvensyen HARAPAN di Shah Alam tetapi bila tiba saat aklhir TS Muhyiddin meminta maaf untuk menangguhkannya.

Tan Sri Muhyiddin Yassin dikatakan mempunyai agenda yang berbeza dengan Tun Mahathir. Malah  strateginya yang tersendiri khususnya dalam daya-usaha untuk memenangi hati PAS mengadakan satu perikatan dengan Parti Bersatu (PPBM) terlebih dahulu sangat menepati keadaan politik sekarang dimana sokongan PAS makin meningkat dibeberapa negeri yang dominan Melayu.


Tan Sri Muhyiddin Yassin dikatakan lebih cenderung kepada mengadakan pakatan dengan PAS.

Semalam anak Mahathir Mukhriz menyebut BERSATU mempunyai 4 pilihan dalam usaha bergading dengan HARAPAN iaitu;

1. "Harapan plus BERSATU" dalam kerjasamanya.
2. BERSATU menyertai HARAPAN
3. Membentuk sebuah gabungan baru bersama
4. Satu lagi bentuk kerjasama lain

Hari ini kalau orang yang mahir tentang pencaturan politik sudah pasti mengetahui bahawa BERSATU memilih pilihan yang keempat iaitu membentuk kerjasama lain dengan HARAPAN.

HARAPAN dan BERSATU bersetuju mewujudkan gabungan parti-parti pembangkang sebelum pilihan raya umum akan datang dengan tujuan membentuk kerajaan selepas pilihan raya.

HARAPAN - BERSATU telah bersetuju mengenai tujuh perkara dalam perjanjian bersama berkenaan yang telah ditandatangani hari ini.
Mereka juga setuju berbincang dengan parti-parti yang masih belum menandatangani perjanjian tersebut (sasaran mereka ialah PAS) bagi memastikan hanya satu calon mewakili pembangkang bagi menghadapi BN.

Dikatakan PAKATAN HARAPAN tiada ruang untuk berhubung dengan PAS, maka tugas berkenaan diberikan kepada BERSATU.

Kenapa BERSATU tak menyertai HARAPAN?
Ini pokok perbincangan yang menarik untuk dibahaskan bersama.

Kenapa BERSATU memilih cadangan PAS untuk bergabung dengannya iaitu seperti PAS pernah bergabung dengan SEMAGAT 46. Pada masa itu PAS tiada hubungan dengan DAP dan SEMANGAT 46 membuat hubungan dengan PAS dan juga DAP dalam usaha menjatuhkan BN dan memastikan satu lawan satu dalam PRU.

Pendirian PAS kini yang tegas dalam memastikan tiada hubungan dengan parti PENGKHIANAT seperti PAN dan DAP telah menjadikan PAS makin disegani. Syabas saya ucapkan kepada PAS.Share this article :
 

+ comments + 1 comments

Anonymous
December 14, 2016 at 9:12 PM

Ph sebenarnya tahu kekuatan pembangkang ada pada Pas. Tapi mereka silap langkah sbb setiap hari maki Pas. Bila sebut pilihan raya nak cari Pas.

Post a Comment

Blog Archive

 
Copyright © 2011. Hassan Omar - All Rights Reserved

Distributed By Free Blogger Templates | Lyrics | Songs.pk | Download Ringtones | HD Wallpapers For Mobile

Proudly powered by Blogger