RUU 355: Presiden Persekutuan Persatuan Hokkien, Bahasa Melayu Tak Tahu Macam Mana Nak Faham?Walaupun Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang hadir memberi penerangan mengenai pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 pada majlis diolog antara PAS dengan Persatuan Hokkien tapi Persekutuan Persatuan Hokkien Malaysia terus mengumpulkan tandatangan untuk menolak pindaan berkenaan.


Presiden Persekutuan Persatuan Hokkien, Tan Sri Khoo Chai Kaa mengatakan bahawa dia tidak memahami ucapan Hadi dan akan terus mengumpulkan tandatangan bagi membantah pindaan Akta 355 itu.

Itulah hakikat orang Cina Hokkien, Ketua pulak tu. Warganegara Malaysia mengetahui tentang bahasa Kebangsaan tapi cakap Melayu pun tak faham. Tinggal di Malaysia sudah lebih daripada 50 tahun.

Bangla baru datang ke Malaysia, tak lebih 6 bulan sudah mahir bercakap bahasa Melayu.

Kalau Presiden PAS terang RUU 355 kepada Hindu Bangla, Budhha Maymar saya rasa mereka lebih faham daripada Cina Hokkien yang tinggal di Malaysia berkurun-kurun, sebab mereka tidak menghormati hak bumiputra dan hak orang Melayu serta agama Islam.

Malah dalam banyak komen mereka kata undang-undang ini menggangu mereka, sedangkan mereka sebenarnya cuba ganggu orang Islam nak laksanakan hukuman kepada umat mereka. Apa punya bangang.

Semasa dialog itu, Presiden PAS menegaskan pindaan yang dicadangkan hanya melibatkan muslim dan bukan muslim tidak terjejas dengan undang-undang itu.

Takkan ini pun Cina Hokkien tak faham.

Yang menyedihkan disebalik Cina Hokkien ini ada Melayu Islam PAN dan UMNO yang bodoh tak faham juga apa yang Presiden PAS nak bawa dalam RUU 355. Mereka ini telah tersesat, semoga Allah mengampunkan kebodohan mereka.


Share this article :
 

+ comments + 2 comments

Anonymous
September 22, 2016 at 2:10 AM

kalau dah tahu mereka tak tahu bahasa melayu kenapa tak guna org yg pandai hokkien utk beri penerangan atau terjemah apa yg TGHH cakap....dah sekrg siapa yg tidak cerdik?

September 24, 2016 at 11:02 AM

UMNO jgk yg kene. Alahai

Post a Comment

Blog Archive

 
Copyright © 2011. Hassan Omar - All Rights Reserved

Distributed By Free Blogger Templates | Lyrics | Songs.pk | Download Ringtones | HD Wallpapers For Mobile

Proudly powered by Blogger