Tanjak, Kalau PAS “HARAM” kalau harapan Halal Lagi Suci
Memakai baju ala pahlawan Melayu purbakala bagi membuktikan kemelayuan bukanlah satu perkara yang salah. Islam pun tak larang. Pakai baju Melayu dengan tanjak, bersamping berserta keris takkan jadi asobiyyah. Ini kita kena faham.

Dulu semasa muktamar PAS, Perwakilan PAS mengenai pakaian ala Melayu. Ramai geng HARAPAN mengkritik. Macam-macam mereka kata kepada PAS. Assobiyyah, Facebook, whatsapp dan media sosial diwarna dengan carci maki mereka kepada PAS kononnya lari daripada apa yang di bawa oleh Tok Guru Nik Abdul Aziz (Nik Aziz jadi hujah sandaran kebenaran PAS bagi mereka buka Al Quran dan Sunnah Rasul)

Susah apabila hati sudah benci maka Setiap langkah Pas semuanya sumbang,. Akhirnya isu keris dan pakaian tengkolok menjadi polimik politik. Apa masalahnya dengan keris dan tengkolok? Berdosakah? Kalau perwakilan Pas pakai seluar pendek, muslimat pula tidak bertudung, pimpinan PAS bersalam lelaki perempuan, barulah Pas boleh dituduh sesat.

PAS menjadikan tengkolok sebagai tema. Buka setiap hari pemimpin PAS memakai tengkolok. Begitu juga dengan Raja-raja Melayu. Bila raja-raja Melayu memakai tengkolok? Setiap hari ke? Hanya majlis tertentu sahaja. Ini sukar nak difahami oleh geng HARAPAN dan PAN dalam memahami adat dan budaya sosial.


Misalnya Seni lipatan atau solek Tengkolok Diraja Dendam Tak Sudah yang dipakai Sultan Muhammad V pada majlis istiadat pertabalan baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-15, bukan sekadar pelengkap busana kebesaran Raja-raja Melayu, namun mempunyai falsafah, lambang dan simbol tertentu. “Secara simboliknya, dendam tidak semestinya bermaksud permusuhan, tetapi berkaitan perasaan seseorang seperti rindu dendam atau dendam semangat untuk memperjuangkan Tanah Melayu. Apabila Raja-Raja Melayu memakai destar, ia menyampaikan maksud perjuangan mereka yang tidak sudah dan perlu terus digalas sebagai tanggungjawab kepada tanah air”.


Bila PAS menggunakan tanjak, berkeris yang dihunus oleh Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang dalam muktamar lalu, takkan Dr Muhaimin Sulam, orang kuat PAN, Disman atau AbdullahJones tak faham maksud tersirat?

Ahli Muda DAP, Ahli Majlis Eksekutif Sosialis Muda DAP Kebangsaan, Dyana Sofea Mohd Daud pula memuat naik gambar beliau memegang pedang ‘lightsaber’ yang terkenal di dalam filem Star Wars milik karakter Obi Wan Kenobi dan kapsyen bagi gambar tersebut berbunyi:
“I takde keris, tapi ada lightsaber. Adakah Obi Wan Kenobi akan redha guna lightsaber untuk potong kek?”


Walaupun Dyana tidak ada menyebut nama sesiapa dalam kapsyennya itu tetapi jelas beliau merujuk kepada acara perasmian Muktamar PAS. Lebai tak marah kepada Dyana, walaupun dia Melayu dia tak mengerti adat Melayu. Bukan adat Melayu dia tak faham, Islam yang dianuti semenjak lahir pun dia tak tahu pasal itu dia boleh minum dan berpoya lebih buruk daripada orang bukan Islam. Lebai tak nafikan ramai wanita bukan Islam yang lebai kenali menjaga maruah diri sebelum berkahwin, malah mereka hanya minum 'sandy' aje kalau nak mabuk.

Pengarah Komunikasi Parti Amanah Negara (PAN), Khalid Abdul Samad yang mengatakan pemimpin PAS yang berpakaian seperti Pahlawan Melayu bagi menepati tema Muktamar seakan seperti orang mabuk.

Tapi Khalid Samad dia membisu, mecam orang bodoh bila Boboi dan bapannya memakai baju ala pahlawan Melayu purbakala di dalam majlis makan malam PPBM.

Hang Mahathir, Hang Muhyiddin dan Hang Boboi menyanyi untuk menghibur para hadirin majlis. Lebai ingat dia orang menyanyi lagu Melayu purbakalatapi rupanya menyanyi lagu "Frank Sinatra, My Way". Teringat watak Larry, Curly dan Moe dalam sitkom 'The 3 Stoodges' kata kawan lebai.


Agaknya siapa mabuk antara yang belas kek dengan keris dengan yang menyanyi? Ini Khalid Samad belum khatam lagi untuk memberi komen, pasal itu dia tutup mulut dengan dedak, sekurang-kurangnya dia boleh guna 'dedak' itu untuk bayar kos akhbar AMANAH (PAN) seserta tanggung Zul Sulong anak beranak dalam akhbar tersebut.

lebai bawa isu ini supaya jangan kita terlalu hipokrit dalam membuat teguran. Bagi lebai kita boleh tegur PAS pasal tanjak kerana nampak terlalu 'drastik', tapi itu tidak mengizinkan kita membuat fitnah kononnya PAS nak bersama UMNO atas itu pakaian. Nampak bodoh sangat.

Apa yang HARAPAN dapat dengan membuat fitnah dan menyerang PAS. Adakah mereka fikir ahli-ahli PAS akan menjadi celaru dan akhirnya menyokong HARAPAN pada PRU14 nanti apabila berlaku pertandingan 3 penjuru? Ini nak realisasikan hasil kajian Invoke Rafizi yang kononnya jika 17% penyokong PAS memberikan sokongan kepada HARAPAN dalam pertandingan 3 penjuru makan HARAPAN boleh menang?

Adakah mereka fikir dengan mereka membuat fitnah dan menyerang PAS, ahli-ahli PAS akan duduk bersantai sambil mendengar lagu "Frank Sinatra, My Way" nyanyian 3 Stoodges band PPBM ke?

Tidak, ahli-ahli PAS akan menjadi lebih agresif membongkar semua salahlaku HARAPAN yang tidak ada bezanya dengan UMNO. Bukan sahaja ahli PAS tak sokong HARAPAN, malah orang atas pagar dan penyokong HARAPAN pun mula muat dengan 'kebodohan' pimpinan HARAPAN yang berebut jawatan sama dengan UMNO.

Lebai Hassan Omar

http://hajihassanomar.blogspot.com
Share this article :
 

+ comments + 5 comments

February 4, 2018 at 4:51 PM

1 je nampak kat geng ph ni, bila kena tang dia, senyap seribu bahasa.langsung tak mengomen.. khalid tak nak komen ke pasal badut/joker ?

Anonymous
February 4, 2018 at 8:22 PM

PAS suka bertukar-tukar dari satu perkara kepada satu perkara yang lain.
Dulu PAS dengan BA kemudian dengan PR dan la ni dengan PMS.
Dulu PAS memperjuangkan hudud kemudian RUU355 dan la ni senyap bisu.
Dulu PAS pakai ketayap leper kemudian serban dan la ni pakai tanjak. Akan datang mungkin pakai topi koboi.

February 4, 2018 at 11:29 PM

Dulu kata reformasi, sekarang reforbasi :)

Anonymous
March 6, 2018 at 10:49 AM

Umno buat semua haram...hehe

Anonymous
March 6, 2018 at 10:50 AM

Akan datang 'auta-dah-basi'.hehe

Post a Comment

 
Copyright © 2011. Hassan Omar - All Rights Reserved

Distributed By Free Blogger Templates | Lyrics | Songs.pk | Download Ringtones | HD Wallpapers For Mobile

Proudly powered by Blogger