IKRAM Perancang Utama Penubuhan Parti AMANAH (PAN) bagi menjatuhkan PAS


Lebai terbaca komen di blog ini daripada Pejuang Islam "Saya nasihatkan tuan dapat tarik balik tuduhan kepada IKRAM itu sebelum pihak IKRAM buat saman fitnah melainkan tuan ada bukti jelas kaitan tersebut. Saya cadangkan, cukuplah kaitkan sahaja dengan IRC/JIM. Nak saman pun tak boleh nanti."

Lebai agak (mungkin betul dan mungkin tak betul) Pejuang Islam ni orang muda sama seperti budak-budak muda sekarang yang kuat menyokong Mahathir dan melihat Mahathir sebagai tokoh reformasi nak menjatuhkan kleptokrasi. Mereka tak kenal Mahathir sebagai Mahafiraun atau Mahazalim.

Kenapa semasa itu rakyat meletakkan Mahathir sebagai Mahafirau? Tidak mudah perkataan "maha" digunakan melainkan dia si Mahathir benar-benar jahat macam firaun.

MISG/IRC/JIM/IKRAM

Lebai dah banyak menulis mengenai perkara di atas, tapi nak terangkan bagaimana perancangan IKRAM, lebai terpaksa ulang semula secara ringkas.

Ikhwan Muslimin zaman penangkapan ramai diburu dan ada yang dibunuh oleh kerajaan sekular negara masing-masing seperti Mesir dan Syria dll. Ramai tokoh Ikhwan melarikan diri ke negara-negara Eropah dan Amerika. Mereka menetap di sana dan membina kekuatan Ikhwan Muslimin di negara tempat mereka melarikan diri.

Pelajar Malaysia yang belajar diluar negara menubuhkan "
Kumpulan Pengajian Islam Malaysia" (MISG) di US dan IRC di UK. Ini yang paling menonjol. Mereka mendapat tarbiyyah daripada tokoh pelarian Ikhwan. Ramai dikalangan mereka adalah ahli ABIM.

Bila berlaku revolusi Iran ada dikalangan mereka menjadi pro Ayatullah Khomeni menubuh

Suara Islam (Islamic Voice).

Belaku kesedaran pimpinan PAS bahawa fikrah IRC/MISG ini berbeza maka PAS mewujudkan 
Hizbi Islami di UK dan di Amerika, yang kemudiannya bertukar nama MISNA di Amerika. IRC masih kekal di UK begitu juga MISG kekal di Amerika. Di Mesir mereka dikenali sebagai Alami.Geng IRC bila pulang ke Malaysia sebahagianya bergiat dengan PAS. Misalnya Ustaz Alias Othman (gambar) pernah bertugas di Lajnah Tarbiyyah PAS Pusat semasa Ustaz Abdul Hadi menjadi pengerusi Lajnah tersebut. Kerja mereka ialah menarik ahli-ahli terbaik PAS untuk menyertai IRC secara "Jamaah dalam Jamaah". Buku terjamahan "Apa Erti Saya Menganut Islam" - Fathil Yakan adalah hasil kerja mereka di lajnah tarbiyyah... itu ajelah. Yang lain tarik ahli PAS.

Akhir 1983-1985 berlaku pembongkaran IRC dalam PAS. PAS cuba menyatukan mereka ini dengan membuat tamrin kepimpinan di Taman Melawar. mengikut cerita daripada mulut Ustaz Harun Taib sendiri, tak sampai 3 hari perjanjian yang diikat di tamrin Taman Melawer telah dicabul oleh IRC.
Pada 27 Julai 1990, JIM didaftarkan bawah ROS dan mengumpulkan bekas IRC UK, Mesir, dan Jordan. Presiden JIM pertama adalah Abu ‘Urwah (Saari Sungip) sehingga tahun 1999.

Dengan tertubuh JIM, PAS nampak macam selamat, tetepi sebenar masih ramai ahli-ahli IRC yang kekal dalam PAS dan memenggang pos penting. [Untuk bacaan lebih detail, baca tulisan lebai di sini kerana lebai dah menulisnya dan Anda boleh baca tulisan
]IRC di UK dan MISG di Amerika ini mempunyai perbezaan pendekatan. Maka lahirlah ISMA pada tahun 1997 yang membawa pendekatan lain daripada JIM.

Kerajaan PAS Kelantan dan Bantu Anwar dalam UMNO

Apabila PAS menawan Kelantan 1990. JIM terlibat dengan UMNO membantu Anwar untuk mengatasi pengaruh PAS.
Anwar disebut-sebut sebagai bakal PM Malaysia dan mereka merangka untuk menguasai UMNO.Shaari Sungip (Abu Urwah) dan Dr Dzulkifli Ahmad (Abu Aiman) menggariskan pelan jangka panjang dalam kertas Grand Design JIM-IRC pada tahun 1991.Kertas Grand Design ini dibentangkan pada Syura IRC berpangkalan di UK di bawah seliaan Ikhwan Alami untuk membenarkan ahli IRC masuk UMNO dan PAS dengan objektif yang jelas membantu Anwar dalam UMNO mencapai cita-citanya menjadi PM Malaysia dan menguasai UMNO serta menguasai PAS.

Dalam kertas kerja ini juga, IRC menyebut bahawa IRC tidak percaya kepada peranan ABIM dan IRC akan kuasai UMNO.Hasil kertas kerja ini ramai ahli-ahli IRC masuk UMNO di ketuai oleh Rahim Ghouse (sebelah Saifuddin). Dr Dzulkifli masuk PAS tahun 1996 pabila kedudukan Mujahid Yusof Rawa (Anak Mursyidul Am) mendapat tempat dalam Pemuda PAS.

Anwar Di Pecat


Pada tahun 1998, Anwar ditendang keluar dari UMNO oleh Mahathir bos HARAPAN sekarang dengan tuduhan liwat. Orang ABIM dan IRC turut tercampak keluar. Ada yang kena tangkap bawah ISA, ada yang lari ke Indonesia dan Australia. Ada yang masuk PAS sebelum parti PKN (PKR) ditubuhkan. Yang masuk PAS antaranya Kamaruddin Jaafar, Anwar Tahir dan beberapa lagi.

Apabila PKN ditubuhkan, rata-rata bekas ABIM dan bekas UMNO yang menjadi pengikut setia Anwar masuk PKN yang kemudian bergabung dengan PSRM menjadi PKR.

JIM-IRC berpecah dua kepada ISMA dan IKRAM. ISMA bersama UMNO dan PERKASA apabila PAS menerima gagasan Pakatan Rakyat yang mana DAP ada di dalamnya.

Menjadi Pengkhianat Dalam PAS

IKRAM (baca IRC) bersama PAS lebih 10 tahun, kumpulan IKRAM membina kekuatan mereka, memperkudakan Dr Hassan Ali dan Ustaz Nasarudin sebagai proksi mereka. Selepas mereka tak mahu kedua-dua mangsa politik IKRAM ini di tendang keluar daripada PAS. (Jika mempunyai masa lebai akan menulis peranan 10 budak hitam (IKRAM) dalam PAS yang mengatur perlawanan dalam Muktamar PAS termasuk lawan Ustaz Hassan Shukri -- kini mereka jaja kononnya puak ulama guna cai sedangkan merekalah kepala taik)

Mereka juga berjaya mengangkat Kamarudin Jaafar sebagai SU Agung PAS melalui perancangan mereka. Anuar Tahir pula jadi SPR dalam Muktamar PAS. Kutuk SPR tapi dia kaki penyeleweng dalam pimilihan muktamar PAS.

Fitnah UG(ringkasan tulisan Abu Rantisi)

elepas 2008 susulan kemenangan Pakatan Rakyat merampas 5 negeri maka timbullah riak-riak konspirasi yang semakin jelas dalam PAS. Ia bermula dengan peristiwa 16 September 2008 yang menambah kemarahan mereka terhadap Presiden PAS kerana TGHH tidak setuju dengan menawan Putrajaya melalui pintu belakang di mana Wakil Rakyat Sabah yang akan lompat parti dan bergabung dengan Wakil Rakyat DAP, PKR, dan PSM terdiri daripada bukan Melayu dan bukan Islam untuk membentuk kerajaan baru di Putrajaya.Kemudian 2009, berlaku protes 10 budak hitam di Parlimen terhadap TGHH yang kononnya dikatakan oleh Anwar bahawa TGHH mahu bergabung dengan UMNO. 8 budak dari 10 budak hitam terus mengheret isu ini terhadap Presiden PAS sebagai usaha menjatuhkan nama baik beliau dalam PAS. 


Akhirnya menjelang 2011, mereka sudah kuasai 60% daripada AJK PAS Pusat. Dendam kesumat marah mereka terus menerus berlaku dengan pelbagai aktiviti dan propaganda melalui Harakah yang mereka kuasai, The Malaysian insider dan Malaysiakini merendah-rendahkan TGHH. Ketika inilah Mat Sabu “dipujuk’ untuk bersama mereka. Tuan Guru Presiden PAS berada dalam keadaan amat tertekan kerana banyak tikaman belakang dilakukan oleh kelompok ini dalam PAS selepas 2011. Mat Sabu menjadi senjata baru bagi mereka.

Presiden TGHH berjaya mempertahankan diri dengan bantuan Majlis Syura dan Dewan Ulama PAS Pusat.

Rancangan Kembalinya Anwar Ke UMNO


Susulan PR menang dalam 2013 di Selangor, PKR melancarkan Kajang Move ( kononnya digemburkan untuk menyingkir Khalid bagi menyelesaikan masalah dalaman PKR) dalam selimut untuk menjayakan perjanjian sulit antara Anwar dan Najib melalui "Konsensus Nasional". Anwar dicadang menjadi MB untuk "liaise" dengan Najib bagi mentadbir Selangor secara bersama antara BN (UMNO) dengan PR (PKR) sebagai syarat kepulangan, Anwar akan ke Putrajaya bersama pasukannya bagi membantu Najib untuk melawan kumpulan Mahathir.

Mahathir Sempat Halang Konspirasi Ini dan Berlaku Perang Dingin Mahathir-Najib Dalam UMNO


Mahathir dapat mencium konspirasi ini dan jika "Konsensus Nasional" berjaya, bermakna Mahathir dan kroninya akan hadapai masalah besar untuk berhadapan dengan Anwar, orang yang pernah ditendang keluar dari UMNO dan dipenjarakan. Lalu kumpulan Mahathir dan kroninya dalam UMNO menggunakan kekuatan yang ada untuk menekan Najib lalu Mahkamah mendapati Anwar bersalah dalam kes liwat Saiful dan Anwar hilang kelayakan bertanding di Kajang.

Kajang Move seterusnya memaksa semua pihak dalam PR untuk terima dan beri sokongan. DAP terpaksa sokong sebab takut kehilangan kuasa di P. Pinang. PAS dipaksa terima DSWA sebagai MB dengan permainan konspirasi IKRAM dalam PAS, tetapi Presiden PAS dan Majlis Syura Ulama melihat tindakan memecat Tan Sri Khalid dari PKR dan sekaligus jawatan MB Selangor sebagai satu bentuk kezaliman. Saifudin dan Rafizi tiba-tiba memaparkan 91 halaman salah laku TSKI. Setahun kemudian baru kita ia adalah FITNAH dari Saifudin dan Rafizi terhadap TSKI.

Pertembungan kumpulan ulama dalam PAS dengan kumpulan Anwarisme (IKRAM) makin ketara dan makin terdedah.

 Kumpulan G18 dan PASMA
Lalu mereka menubuhkan kumpulan G18 serta merancang menubuhkan PASMA pada bulan Nov 2014, satu NGO. Tidak hairan jika kita baca kertas kerja mereka 1991 ada menyebut jika IKRAM gagal menguasai PAS mereka akan menubuhkan satu NGO dan NGO ini akan menjadi transisi sebelum satu parti politik diwujudkan.

Mereka yang mengkhianati PAS ini mendapat bantuan daripada PKR dan DAP. Malah PASMA mendapat peruntukan daripada kerajaan DAP Pulau Pinang.Lantas PASMA berkempen dari bulan Nov 2014 (bermula ia ditubuhkan di Kedah) hingga 2015 dipimpin oleh Ir Phahrolrazi di Kedah dan dibantu oleh Ustaz Mat Hussin IKRAM Kelantan yang berada di belakang Husam untuk menjatuhkan Presiden PAS.

Mereka menubuh PASMA setiap negeri dan ahli-ahli IKRAM yang tidak terlibat dengan PAS secara rasmi menjadi ahli PASMA. Mereka ini menghasut ahli PAS dengan pelbagai tuduhan terhadap kepimpinan ulama dan Presiden PAS Ustaz Abdul Hadi. Mereka melagakan antara Tuang Guru Nik Abdul Aziz dengan Tuan Guru Haji Abdul Hadi.

Mereka mengatur strategi untuk melemahkan PAS dengan mengemukan pindaan perlembagaan PAS bagi mengurangkan kuasa Presiden PAS dan Majlis Syura Ulama. Mereka juga mengatur perwakilan bagi penyediaaan pemilihan pada Muktamar ke-61. Untuk itu mereka membuat perancangan Muktamar PAS ke-60 di Johor.

Kesedaran Ahli PAS tentang bahaya IKRAM dalam PAS
Pelbagai rahsia mereka bocor apabila sebahagian ahli PAS secara individu dan kelompok mengambil tanggungjawab menyelamatkan PAS dengan membocorkan rahsia mereka termasuk konspirasi Hawaii Five O yang dikaitkan dengan Dr Hatta, pembocoran Whattsapp JK PAS Pusat yang dikaitkan dengan Khalid Samad, keset rakaman ucapan Mat Sabu di Kuala Selangor mengajak ahli merancang supaya Presiden PAS diganti dengan pemimpin yang boleh bekerja dengan DAP dan PKR, pertemuaan tertutup IKRAM dengan pimpinan PKR dan DAP, pemberian sumbangan DAP kepada PASMA, dan pelbagai lagi angkara tersembunyi yang berlaku di belakang tabir dalam PAS.

Akhirnya dalam Muktamar PAS ke 61 di Kuala Selangor 2015, semua mereka yang terlibat dengan IKRAM dan konspirasi dalam selimut ini termasuk Mat Sabu, Husam, Dr Hatta, Salehudin, Dr Mujahid, Dr Maria, Ir Nizar, Ustaz Ghani Shamsuddin, Khalid Samad dan beberapa lagi tewas dalam pemilihan JK PAS Pusat 2015 kecuali Mazlan Aliman dan YB Amiruddin Kedah.

Tertubuh GHB

Susulan kekalahan mereka dalam Muktamar PAS ke 61, atas “arahan” dan “pujukan” pemberi dedak, mereka keluar dari PAS menggunakan nama GHB (Gerakan Harapan Baru) dan kemudian menjadi G18, dan akhirnya menubuhkan PAN, Parti Amanah Negara. Inilah parti politik yang mesti ditubuhkan jika IKRAM gagal kuasai PAS menurut kertas Grand Design tersebut. Meskipun nama parti politik ini tidak disebut namanya dalam kertas Grand Design IRC-JIM 1991, ciri-ciri PAN memenuhi citarasa dan matlmat mereka.

Penubuhan Parti Baru AMANAH (PAN) Pernah Didedahkan Oleh Dr Maszlee Sidek Ahli Majlis Syura IKRAMDalam forum yang berlangsung pada 11 Jun 2015 di Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor (KLSCAH) Dr Maszlee menegaskan parti baharu seperti Parti Amanah perlu wujud untuk menggantikan PAS.


“Kita perlu kepada parti baharu yang ‘fresh’ untuk membawa takungan ini.

“Anak-anak muda, NGO-NGO Islam di luar dan juga orang-orang Islamis yang lebih progresif dan demokrat untuk maju ke hadapan.

“Okay lah dalam pilihanraya terdekat (parti baharu) tak dapat kerusi pun tak apa. Kalau perlu mereka bertanding (jika Parti Amanah belum diluluskan ROS), gunakanlah bendera PKR, bendera DAP, gunakalah.

Semua kita tahu bahawa parti AMANAH ditubuhkan pada 16 Septermber 2015 iaitu 4 bulan selepas kenyataan Dr Maszlee Malek.

IKRAM adalah pengkhianat kepada perjuangan ISLAM. Nik Omar Nik Abdul Aziz adalah seorang IKRAM yang mengkhianati PAS dan juga ayah dan ibunnya....to be continued


Share this article :
 

+ comments + 131 comments

Anonymous
May 4, 2018 at 12:46 PM

NGO ikelam Islam Liberal adalah musang berbulu ayam roket pimpinan puak munafik bersekongkol dengan puak evangelis roket menyusup masuk ke dalam parti Islam PAS untuk merampas kuasa atau melemahkan atau memusnahkan parti Islam dan perjuangan Islam.

Apabila barua-barua mereka gagal, mereka keluar dari parti Islam dan menubuhkan parti PANdir yang menjadi khadam parti kafir harbi DA-Pig yang telah menentang, menghina, menfitnah dan memburuk-burukkan ajaran Islam dan perjuangan Islam dan menafikan hak umat Islam.

Niat jahat NGO ini boleh dikesan dari dakyah dan doktrin NGO ini semasa menjalankan aktiviti di UK dll dulu.

Walaupun pengikutnya berpelajaran tinggi tetapi mereka jahil dalam politik Islam menyebabkan mereka menjadi pak turut sahaja tanpa sebarang pemikiran kritis terhadap pemimpin yang memanipulasi mereka.

Jika mereka disoal dengan pelbagai soalan, mereka akan gagal menjawabnya.

Jika Abu Jahal dan Abu Lahab masih hidup, mungkin NGO musang berbulu ayam roket akan bergabung dengan mereka.

Sejarah telah membuktikan Rasulullah s.a.w. tidak pernah bersekongkol dengan puak kafir harbi untuk menegakkan ajaran Islam.

Anonymous
May 4, 2018 at 1:09 PM

Kita sokong dan undi parti Islam PAS kerana:

1. PAS menjadikan Al-Quran, Sunnah, Qias dan Ijma' sebagai perlembagaan PAS dan garis panduan perjuangan politik PAS.

2. Pemimpin-pemimpin PAS sentiasa berjuang untuk membela, memartabatkan dan memperkasakan agama Islam, institusi Islam, ulama Islam dan hak umat Islam dan hak rakyat walaupun puak munafik dan puak kafir harbi bergabung menyerang, memfitnah dan memburuk-burukkan perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS.

3. Pemimpin PAS mempunyai rekod yang bersih dari rasuah dll berbanding dengan pemimpin Be End dan pemimpin PH yang telah atau sedang disiasat oleh SPRM kerana ked rasuah.

4. Hanya Islam agama yang benar dan diredhai oleh Allah yang bererti kita wajib menolak semua agama lain dan ideologi buatan manusia sesat seperti sekularisme, liberalisme, pluralisme, kafir harbisme dll.

5. PAS menentang kemungkaran dan kesesatan yang dipromosi oleh parti sekularisme, liberal, pluralisme, dan kafir harbi.

Anonymous
May 4, 2018 at 5:03 PM

Sesiapa yang menelusuri perjalanan Jamaah PAS ini dr awal akan mengiyakan apa yang telah berlaku sepertimana posting ini..Saya mulai perasan perkara ini apabila Lidah Harakah tidak lagi memuatkan kepimpinan utama PAS terutama TGHH sebaliknya menonjolkan puak2 mereka..

May 4, 2018 at 6:31 PM

Sangat menarik. banyak info belakang tabir. Terima kasih.

Anonymous
May 4, 2018 at 9:09 PM

Semua salah..
IRC, IKRAM, JIM, Mahathir, DAP, PKR, PAN, ISMA, PERKASA..


yg xsalah setakat ni UMNO dan BN.
Yg xkan salah selama lamanya PAS.

Xde pas kt msia, nescaya islam mati.

Jap, bila agaknya islam smp msia/tanah melayu?

May 4, 2018 at 10:36 PM

Pemikiran politik yng banyak dipengaruhi oleh pemikiran sekular dan liberal

Anonymous
May 4, 2018 at 10:46 PM

Kita pun hairan juga bila agaknya DAP tiba di Msia @ Tanah Melayu sehinggakan DAP berlagak bodoh sombong berani menghina ajaran Islam yang telah 1000 tahun bertapak di negara ini dan undang-undang Islam diamalkan oleh kerajaan Melayu?

Bahkan si Mendeliar dan si Kitol turut bersekongkol dengan parti kafir harbi. Memalukan.

Maka perjuangan Islam yang diperjuangkan oleh parti Islam PAS pimpinan ulama Islam merupakan sambungan dari sejarah Islam di negara ini.

Anonymous
May 4, 2018 at 11:40 PM

PAS dan UMNO adalah parasit yang memudaratkan rakyat dan kewangan negara.Kedua parti ini sering berlomba2 dalam acara songlap duit rakyat dan 1MDB.Untuk PRU14 nanti marilah kita buang dua parti ini ke longkang.

Anonymous
May 4, 2018 at 11:45 PM

ya, ulamak burit dalam pas ialah punca apa yang berlaku hari ni..

Anonymous
May 5, 2018 at 1:13 AM

Allah...baiknya bahasa saudara

Anonymous
May 5, 2018 at 1:20 AM

Wahai barua longkang 11:40 pm ternakan sifu evangelis roket, dakwaan kamu tanpa bukti terhadap PAS adalah fitnah dan kamu ada penjaja fitnah tahap longkang tepi tandas awam.

PAS tidak mempunyai kuasa ke atas 1MDB, maka PAS tidak terlibat dalam pentabiran 1MDB.

Hanya pesakit mental seperti kamu suka mencipta fitnah untuk memburuk-burukkan PAS.

Jika bintang meletup di angkasa lepas pun, kamu tetap salahkan PAS sebab kamu pesakit mental

Marilah kita buang pakatan penjaja fitnah pimpinan lim gonna end dan kit sial ke tangki najis.

Anonymous
May 5, 2018 at 1:22 AM

Maka terbuktilah barua-barua ternakan pakatan penjaja fitnah terdiri dari pesakit-pesakit mental yang gagal membezakan antara mimpi mat jenin dan realiti.

May 5, 2018 at 2:57 AM

Boleh pulak mahathir tekan najib utk penjarakan anwar..­čĄö Penulis ni dpt maklumat dr cia ka.. enta tahu mana

Anonymous
May 5, 2018 at 6:44 AM

Yg baru mcm ahli PAS tegar x tahu..Apa ..siapa...bila... IKRAM ni..
Boleh preface sikit

May 5, 2018 at 7:41 AM

Analisa oleh seorang Hassan Omar ni setengah masak. Biasa la bagi penyokong kepala lebai buat kerja-kerja setengah masak krn intelek mereka bukan tinggi pun, dan nyata amat bias...dan yg percaya pulak, laungan takbirnya lebih kuat drp bunyi azan, yakni kurang cerdik

May 5, 2018 at 8:02 AM

Yg penting skrg ni parasit2 dlm PAS dah ditendang kluar..kami x mng x pe sbb dunia hnya pinjaman..tp kami dh dokong prjuangan PAS utk kembalikan islam di malaysia...golongan2 dajjal shj yg kejar dunia semata-mata tnpa melihat dunia yg kekal yakni alam akhirat..kamu tubuh lah byk mana kumpulan pn utk hapuskan PAS tp kami generasi muda dlm PAS tetap utuh brsama PAS & dasar2 islamnya..PRU 14 kami akn gempur dgn "pedang2" kami utk hapuskan PAN & pngikut2nya..Takbir!!

May 5, 2018 at 8:56 AM

keke.. bila musim mengundi.. sabo yea semua. jgn emo emo..

Anonymous
May 5, 2018 at 9:07 AM

Nampaknya barua dedak roket 7:41am sembang mau lebat, habuk pun tarak. Berlagak bodoh sombong menegakkan batil dan menindas kebenaran. Tulis komen pun tahap budak tadika. Maklumlah sel-sek otak penuh dengan dedak cap roket.

Anonymous
May 5, 2018 at 9:10 AM

Viva PAS viva forever.

Anonymous
May 5, 2018 at 9:23 AM

Wah indahnya bahasa balaci 11:45 pm ternakan lim gonna end dan kit sial sehinggakan syaitan dan iblis bertepuk tangan gembira melihat keldai roket menghina perjuangan Islam.

Mungkin kepala balaci roket ini terhempas ke lantai semasa balaci ini dilahirkan maka tidak hairanlah dia menulis seperti pesakit mental.

Anonymous
May 5, 2018 at 9:30 AM

Wah bodohnya barua pandap buat kesimpulan bodoh berlapis-lapis.

Fakta:
Nua liberal telah dipenjarakan oleh hakim berdasarjan bukti dan saksi yang mencukupi.

Dr M berkata nua liberal bersalah. Nua liberal pula kata Dr M menganiaya nua liberal.

Siapa yang berbohong dalam kes ini?

Anonymous
May 5, 2018 at 9:34 AM

kit sial kata Dr M diktator zalim. Dr M kata kit sial kepala bapak rasis?

Siapa pembohong sebenarnya?

Anonymous
May 5, 2018 at 9:43 AM

Wow..
Islam bertapak ditanah melayu sudah seribu tahun.
Pas hanya wujud lps merdeka.

Jadi rakyat malaysia tidak perlukan pas. Telah terbukti islam tersebar sekian lama tanpa kehadiran pas

May 5, 2018 at 10:11 AM

Sesiapa yang memahami sejarah gerakan Islam, khususnya bahaya JIM/IRC/Ikram, mereka akan faham kenapa TGHH mengeluarkan kenyataan yang cukup tajam terhadap anak-anak pimpinan PAS yang telah menyertai PAN.

Anonymous
May 5, 2018 at 10:58 AM

YANG TERKINI, OLEH KERANA SEJARAH MEREKA BERBELIT2 DAN PENUH DGN KONSPIRASI, MEREKA MERAMPAS SEJARAH SUCI MILIK PAS - LEGASI TGNA - YG DIJAJA SELURUH NEGARA SKRG...MEREKA PERGUNAKAN ORG MUDA YG MASIH MENTAH DLM POLITIK, UTZ NIK OMAR, PADAHAL UTZ NIK OMAR BUKAN ORG PURE PAS PUN. DIA DARI AWAL IKUT IKRAM....PATUTNYA DARI AWAL2 LAGI DIA DECLARE 'SAYA BERWALAK DGN IKRAM/AMANAH/PH'...SENANG CERITA...PATUTNYA AMANAH MEMBINA SEJARAHNYA SENDIRI...SUNGGUH JIJIK PERMAINAN MEREKA...TAK HABIS2..JIKA PH MENANG, MENANG ATAS JALAN YG KOTOR...KEMENANGAN YG TIDAK DIBERKATI

May 5, 2018 at 11:36 AM

Inilah bahaya jemaah dlm jemaah.

Anonymous
May 5, 2018 at 1:10 PM

Banyak yang tak tahu fakta ....cuba check ...hadi awang dapat tarbiah dari mana ....pastu siapa minta tolong siapa ....tukisan yang didahului perasaan benci + dendam ....

Anonymous
May 5, 2018 at 1:43 PM

Kita umat Islam amat memerlukan parti Islam PAS pimpinan ulama Islam yang telah menjadikan Al-Quran, Sunnah, Qias dan Ijma' untuk meneruskan perjuangan Islam 1000 tahun di negara ini dan membela agama Islam dan hak umat Islam yang sedang diancam oleh NGO dan parti munafik dan kafir harbi.

Pakatan penjaja fitnah pimpinan puak evangelis DA-Pig telah menentang dan menghiba ajaran Islam dan menafikan hak umat maka pakatan DA-Pig boleh berambus ke neraka jahanam.

Anonymous
May 5, 2018 at 1:45 PM

Pembetulan:


Pakatan penjaja fitnah pimpinan puak evangelis DA-Pig telah menentang dan menghina ajaran Islam dan menafikan hak umat maka pakatan DA-Pig boleh berambus ke neraka jahanam.

Anonymous
May 5, 2018 at 1:49 PM

Bukti DAP menentang dan menghina agama Islam:

Dr Ridhuan Tee: DAP Hina Islam, Kenapa Pakatan Diam?

Sumber : mynewshub

ertama, pemimpin DAP Perak, Nga Kor Ming pernah menghina umat Islam dengan menyamakan pemberian duit raya sama seperti rasuah atau dedak. Mereka diam.

Kedua, tokoh DAP Pulau Pinang Jeff Ooi menghina kematian ulama tersohor Tuan Guru Harun Din dengan ungkapan ‘Adios Harun Din’. Mereka tidak terasa apa-apa.

Ketiga, Nga Kor Ming sindir purdah yang dipakai sebahagian wanita Islam. Apabila Datuk Ahmad Darus cadang pramugari memakai pakaian menutup aurat, pemimpin DAP kata pemimpin Melayu otak cacat. Mereka diam.

Keempat, Pemimpin DAP yang juga Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, P. Ramasamy menggelar pendakwah terkenal antarabangsa, Dr. Zakir Naik sebagai ‘setan’, mereka diam.

Kelima, DAP pernah lantang mempertikaikan kandungan khutbah Jumaat dan mengganggu urusan fatwa di Pulau Pinang. Mereka diam juga.

Keenam, DAP biadab mempersoalkan laungan azan dan bacaan ayat al-Quran melalui pembesar suara masjid. Mereka buat lembu kenyang.

Ketujuh, DAP mempersoalkan larangan murtad dan mempersoalkan kewujudan JAKIM. Semuanya mereka diam.

Kelapan, DAP berani menghina dan mempersenda hukum hudud. Mereka diam juga.

Kesembilan, DAP separuh mati menentang RUU355, mereka kata konon RUU355 belum perlu. Maqasid syariah dengan DAP pula mereka berguru.

Kesepuluh, DAP menentang ustaz-ustazah dari Semenanjung dihantar ke Sarawak, mereka membisu.

Belum berkuasa di Putrajaya, DAP telah cuba memandulkan Islam. DAP adalah komponen Pakatan Harapan. Berpolitik untuk memenangkan PH bermakna berpolitik memenangkan DAP.

Politik DAP adalah politik memandulkan Islam. Maka sesiapa umat Islam yang berpolitik untuk PH bermakna mereka berpolitik untuk memandulkan Islam – agama mereka sendiri. Tepuk dada tanya iman.

Anonymous
May 5, 2018 at 3:45 PM

Agenda Takfiri blum selesai sdara, setiap zaman ada penerusnya. Khalil b hj hadi tu power sgt ke..dbandingkan anak pimpinan pas yg lain yg dah keluar pas tu

Anonymous
May 5, 2018 at 3:48 PM

Penulis picisan..asal tulis dan guna nafsu..ala stended tarbiah kepuakan parti. Pembenci umat, penebar kebencian..Lebih terkenal dgn jemaah takfiri khawarij moden

Anonymous
May 5, 2018 at 6:42 PM

Buruknya bahasa dan akhlak. Macam ni ka parti Islam

May 5, 2018 at 6:44 PM

Astaghfirullah... aku tanya ja..

Anonymous
May 5, 2018 at 6:53 PM

Wah betapa buruknya bahasa dan akhlak pakatan wayang roket menghina ajaran Islam dan perjuangan Islam dan menafikan hak umat Islam.

Macam ni ka parti kafir harbi roket dan khadam-khadam sekular liberalnya.

Anonymous
May 5, 2018 at 6:56 PM

Wah barua dedak pandap 3:48 pm meroyan sakan disini kerana penulis telah mendedahkan kejahatan NGO musang berbulu roket berdasarkan dokumen sebagai bukti.

Anonymous
May 5, 2018 at 7:00 PM

Jika keluar PAS untuk menjadi penjilat sifu evangelis roket, tiada perbezaan antara anak pemimpin dan hamba abdi Afrika. Kedua-duanya hilang kemerdekaan keran mentaliti telah dijajah.

Anonymous
May 5, 2018 at 7:17 PM

Betul la...Sejarah datuk Asri (ketika bersama pas), ustaz Fadhil, Y Rawa, TGNA.... semuanya ada legasi yang tersendiri. Semua tu sejarah milik kepunyaan PAS
Amanah tak boleh mencuri sejarah ni.
Itu sejarah pahit manis PAS. Dalam rumah tangga PAS.

Sepatutnya amanah dengan visi misi manifesto dia sendiri. Bina kekuatan sendiri dan sejarah sendiri. Atau memadai bergabung dengan legasi Anwar & Wan Azizah. Jgn ambil hak PAS

Mungkin dah terdesak. Mahathir sedang memetik buah2 kemenangan. Grand design Mahathir lagi hebat. Semangat Mahathir sentiasa muda.
Saya bukan pas ya. Sedang mengkaji.

Anonymous
May 5, 2018 at 7:28 PM

Semua punca hanya tamakkan kuasa. Tak ada satu pun agenda rakyat dan negara. Rakyat hanya jafik kuda permainan, sedangkan didalm masing2 bergolak untuk mendapatkan kuasa

Anonymous
May 5, 2018 at 9:12 PM

Klo korg bljr kat university, tau la prgai buruk geng-geng ikram. Pakai tudung labuh muka macam org warak tapi fitnah tuduh orang bagai. Very rude.

Anonymous
May 5, 2018 at 10:53 PM

Pewaris tok guru yang sebenar link ni:

http://www.harakahdaily.net/index.php/berita/6539-isteri-tok-guru-minta-pertahan-pas

Anonymous
May 6, 2018 at 7:06 AM

Penggunaan bahasa juga menggambarkan akhlak yang dibawa.

Anonymous
May 6, 2018 at 7:58 AM

soalan :
1. sejak bila ngo seperti ikram, ahlinya tak boleh join politik? xde pulak cakap mesti non partisan kan?

2.kertas kerja yg dibentangkn oleh irc tu hanyalah satu kertas kerja.buktikan ia telah diterima dan diputuskan oleh majlis syura irc sebelum ini sebagai "grand design" yg kononnya pihak anda canangkan.

3. sekalipun ada ahli irc/jim/ ikram yg menyertai pas sebelum ini, adakah ia benar atas tiket jemaah atau itu hanya atas tiket peribadi. ikram bukan parti politik lalu bukankah ahli2nya ada hak untuk bersama dengan mana2 parti politik?

4.penulisan ini bukan berilmiah, tetapi penuh dengan prasangka dan dendam.sejarah yang hanya dilihat dari sudut kalian dan tidak pada sudut ahli2 lama ikram yg melalui perkara ini.
maaf, dah kumpul data dari ahli2 ikram yg terlibat dan buat perbndingan cerita ke?

5.sudah2lah menghentam ikram. saya sendiri tak faham, apa yg buruk sangat ikram ini di mata kalian. dari anak muda sehingga pimpinan atasan, ada sahaja buruknya ikram dlm setiap ucapan kalian.

moga allah merahmati kalian yg paling terbaik di dunia ini ya

Anonymous
May 6, 2018 at 7:59 AM

contou fitnah?

Anonymous
May 6, 2018 at 8:01 AM

memang kalau sesiapa yang komen yg tak berpihak pada kalian kena label dedak, barua, dsb ye?.

wow hebat minda kalian.

Anonymous
May 6, 2018 at 8:07 AM

Bila baca Kertas Usul tu, matlamatnya islam untuk ummah malaysia. Dan strategi2 untuk mancapainya dengan pelbagai pendekatan yang ada berdasarkan kepelbagaian di dalam malaysia.
Perpecahan yang berlaku hanyalah berbeza pendekatan walaupun matlamatnya sama. Sedih.
Jika bersatu islam lebih kuat.
Sejarah boleh berubah atas nama strategi menguatkan islam dalam ummah.
Nama boleh berubah atas nama strategi menguatkan islam dalam ummah.
Parti boleh berubah atas nama strategi menguatkan islam dalam ummah.
Corak pendekatan dakwah di fasa mekkah, madinah hingga ke zaman abbasiyah juga berubah atas nama strategi menguatkan islam dalam ummah.
YANG PENTING MATLAMAT TIDAK BERUBAH. Rahmatan lil alamin.
Fikir2kan.

Anonymous
May 6, 2018 at 8:14 AM

Ahli keluarga kita pernah terlibat dalam aktiviti NGO tersebut di UK. Agenda jahat NGO yang didedahkan oleh penulis artikel di atas adalah benar.

Anonymous
May 6, 2018 at 8:19 AM

Kamu Anon 7:58 am berhentilah dari berpura-pura dengan menegakkan benang basah sebab ahli keluarga aku pernah terlibat dengan aktiviti NGO ini di UK. Apa yang ditulis oleh penulis artikel ini adalah benar.

Anonymous
May 6, 2018 at 9:02 AM

anda sendiri pernah terlibat?


dan adakah keluarga anda masih terlibat sehingga kini?

Anonymous
May 6, 2018 at 9:05 AM

'pernah terlibat'

sekarang masih terlibat atau tidak?
kalau ckp tntg keluarga..keluarga saya pun masih bersama ngo ini.

dan semua pertuduhan ini tak berasas

Anonymous
May 6, 2018 at 11:01 AM

Anon 9:05 am,

Adakah pencuri akan membuat pengakuan terbuka bahawa dia adalah pencuri? Bahkan pencuri itu akan menuduh orang lain sebagai pencuri untuk melindungi dirinya sendiri.
Agenda rahsia NGO tidak akan didedahkan kepada orang ramai.

Kita sokong Anon 8:19 am.

Anonymous
May 6, 2018 at 11:43 AM

Anon 11.01am

begitu juga orang dalam pas,umno dll, agenda rahsia org atas pun tak akan didedahkan kepada orang lain

pencuri ? siapa pula yang mencuri?

UP
May 6, 2018 at 12:06 PM

Ya Allah permudahkanlah urusan PAS yang semata mata mahukan ugamaMu di dunia sementara Mu ini

Anonymous
May 6, 2018 at 12:16 PM

Sila lihat erti 'pernah' dalam kamus DBP. TQ.

Anonymous
May 6, 2018 at 12:21 PM

Anonb11:43 am,

'Pencuri' adalah perumpamaan sahaja supaya anda mudah faham.

Anonymous
May 7, 2018 at 11:06 AM

APA YANG KEMUNGKINAN BESAR AKAN BERLAKU SELEPAS PRU14:
. Dalam jelajah PH tidak nampak tanda2 Mahathir akan membela Anwar (sebab Anwar akan menjadi pesaingnya).
. Tidak nampak tanda2 beliau bersifat ihsan terhadap parti lawan. Maka jika beliau kembali berkuasa, negeri2 yang dikuasai parti pembangkang akan terus dianaktirikan.
. Mahathir lebih suka mendedahkan korupsi pihak lawan tanpa insaf bahawa semua itu anak didiknya. Maka ini akan melahirkan ‘politik dendam’.
. Mahathir tidak banyak kemukakan solusi2 untuk rakyat selepas ini.
. Suasana jelajah PH lebih mengenengah dua tokoh. Tokoh senior: Mahathir. Tokoh freshie: Ustaz Nik Omar. Ustaz Nik Omar seorang yang ikhlas, tetapi beliau masih mentah dalam selok belok berpolitik. Maka suasana ini lebih menjurus menampilkan Mahathir sebagai hero penyelamat negara.
. Sepatutnya jelajah PH tersebut menampilkan secara konsisten pemimpin2 utama PH seperti Wan Azizah dan Muhammad Sabu, barulah nampak sinerginya dan kepimpinan bersama.
. Selepas PRU, jika PH menang, Mahathir kembali berkuasa. Negara kembali berada di tangan Mahathir.
. Walaupun usianya tua tetapi semangatnya yang muda itu menjadi semakin muda.
. Dunia akan membuka mata menyaksikan Mahathir tidak bodoh seperti yang disangkakan.
. Mahathir mungkin nampak insaf untuk tempoh beberapa bulan, tetapi juak2 politik yang tamak haluba terlalu ramai di sekelilingnya.
. DUA KEMUNGKINAN AKAN BELAKU:
. KEMUNGKINAN SATU:
. Mahathir akan menghidupkan parti barunya.
. UMNO akan menjadi parti lapUk dan tidak bermaya, maka berbondong-bondong ahli UMNO menyeberang parti baru. Blok Mahathir menjadi paling besar dgn penyeberangan ahli-ahli parlimen dari BN.
. KEMUNGKINAN DUA:
. Mahathir dan pengikut2nya akan kembali memasuki UMNO. Adalah suatu yang lumrah bagi Mahathir keluar-masuk UMNO. Maka UMNO bersama ahli2 parlimen yang melompat kembali menjadi satu blok yang dominan.
. Maka, geng lama berkumpul semula.
. Grand design yang lebih perkasa bermula.
. Mahathirism makin hebat dalam dan luar negara. Legasi Anwar terus ditinggalkan.
. Mukhriz yang menunggu di belakang ayahnya terus melompat ke depan.... Mukhriz is the next hero....
. DAP terus merancang untuk menjadi kingmaker.
. Blok yang mewakili suara Islam menjadi terlalu lemah kerana bilangan kerusi sedikit.
. Secularisme untuk pusingan baru bermula
. Tangisan para da'i terus berpanjangan kerana buah perjuangan yang ranum daripada penat lelah mereka dipetik oleh orang lain.

APA YANG BOLEH KITA BUAT SEKARANG ?
. Berusaha tanpa berputus asa agar GS yang bersama PAS mendapat bilangan kerusi majoriti lalu membentuk kerajaan baru.
. Atau GS mendapat banyak kerusi, tetapi tidak majoriti.
. Dengan tu GS memiliki kuasa rundingan yang kuat untuk menawarkan solusi2 Islam bagi sesiapa yang ingin bersama-samanya
. Maka, pelaksanaan manifesto bermula untuk rakyat.
. Rakyat kembali memenuhi masjid-masjid sujud kepada Allah SWT
. Pemuda-pemuda juga memenuhi masjid-masjid seperti di Turki
. Solat subuh berjemaah sama seperti solat jumaat.
....
.... banyak lagi

(Abu Iman Perak)

May 7, 2018 at 4:08 PM

Alhamdulillah Allah dah cabut duri dalam daging PAS.. Semoga Allah selamat kn politik islam dlm PAS.. Aq bukan taksub dgn tok guru.. Tp aq takot nk khianat tok guru.. Dye ulamak kte.. Skali2 aq xkn tggalkn jemaah pas.. Takbirr

Anonymous
May 7, 2018 at 11:00 PM

Silap tu 11.40...

Umno BN adalah parasit yg byk memudaratkan kewangan rakyat. Dan diikuti rapat oleh pakatan harapan. Klu pakatan harapan menang maka pakatan harapan akan meninggal kan jauh bn sbb rekod cemerlang disabitkan dgn 21 kes salah guna kuasa

Anonymous
May 10, 2018 at 2:44 PM

Yg hina presiden pas atau pas sendiri tu..ingat lah pas tu parti dipimpin ulama'dunia...nabi muhammad pon muliakan ulama' tapi korang x...korang islam ke munafiq?... Surah an-nisa' ayt ke 61 ade cerita waktu zaman nabi s.a.w dulu ade golongan munafik...die ni x nk ikut hukum dn firman allah (cth:wujudkan hukum hudud)tapi diorang tolak dngn beri bnyk alasan....-tengok ap yg die buat tu sama mcm ape yg parti parti harapan buat,iaitu tolak undang undang islam-...sedar tak yg korang undi sape ni??
...seterusnya ayt ke 63 an-nisa' "allah arahkan kite brpaling dari org mcm ni(jngn undi org mcm ni)""tapi allah suruh kite suruh diorang taubat"-ini arahan atau kwajiban kite iaitu
#berpaling dari mereka(jngn undi die
#ajak die taubat
So kite wajib buat bende atas ni....
Ni dari nas al-quran sendir...kalau x yakin dngn ap yg sye kate boleh cehck atau tadabbur alquran tu..

Nabi tinggalkan kita alquran sebagai panduan dan penunjuk ke arah (sirattul mustaqim) atau kite kenali jalan yg lurus-termasuk panduan untuk kita undi siape... Kafir,islam atau munafiq...so istighfar lah...harapan pon dh mng...xboleh buat ape

Anonymous
May 18, 2018 at 1:32 PM

Susah IKRAM nak nafi, ISMA yg merrupakan serpihan IRC/JIM pun mengiyakan

Anonymous
May 20, 2018 at 2:55 AM

Alhamdulillah.. Amanah dah 'berkubur' selepas PRU 14 bak kata pimpinan PAS Ust Nik Amar... adios PAS

May 20, 2018 at 10:23 AM

YA ALLAH, SEMOGA KITA TIDAK BERPALING DARI ALQURAN DAN HADITH, SUNNAH RASUL

Anonymous
May 20, 2018 at 3:57 PM

Yahudi Zionist brgerak di mana2. Apabila DAP seperti didedahkan penulis sebagai barua utama penghancur Islam lagi2 dgn perancangan yg begitu rapi terhadap PAS dan mrmbantu musuh maka telah jelas lg bersuluh. Sayang kita terhadap PAS lagi bertambah2.
Takbir!

Anonymous
May 20, 2018 at 6:49 PM

Pejuang islam PAS
Bahasa dan akhlak dimana?

Anonymous
May 20, 2018 at 6:54 PM

Dedakiun dan walaun taawun ikut suka mulut dia je bahasa mcm mulut ahmad maslan wannajib...bodoh dan terlajak bodoh...hahahahahaha

May 21, 2018 at 12:37 AM

Pandir?... terlalu lembut bahasanya dgn pengkhianatan nya pada Pas. Pangil Pantat je

Anonymous
May 21, 2018 at 5:31 AM

PAS ada parti yang memecah belah umat islam di Malaysia. Apabila tak bersama atau mennyokong mereka maka kamu ada dilabel atau dituduh khianat. PAS hanyalah sebuah parti ye tuan-tuan. Tanpa PAS, Islam akan terus berkembang. Islam tak perlukan PAS. Tapi PAS yang perlukan islam untuk terus berkuasa dan mempengaruhi umat islam di Malaysia. PAS tidak mewakili islam di Malaysia. Jangan sesekali kalian mendabik dada islam di Malaysia adalah kalian punya. Terima Kasih

Anonymous
May 21, 2018 at 6:10 AM

Disebabkan geng Ikram bertapak dalam PAS semakin gemilang di persada politik Malaysia yg berjaya menarik non Muslim kepada sistem politik berteraskan Islam. Bila geng2 tu kluar reputasi PAS mula merosot sehingga 85% slpas pru 14. PAS mesti sedar pendekatan mesti diubah untuk menyaingi Amanah yg berjaya menerapkan Islam untuk semua di Malaysia ini.

May 21, 2018 at 10:32 AM

Jangan berpegang matlamat menghalalkan cara, banyak menyusahkan org lain. Bg saya skrg ikram dan sealiran dgnnya sdh ada PAN teruskan kerjabuat dan matlamat yg sdh dplan awal. Jgn lari matlamat sdhlah...Biarkn kami PAS dgn cara kami. Jgn pedulikan kami. Kami doakn smg majujaya dlm mengejar cita.

May 21, 2018 at 10:46 AM

Dulu pernah terlibat dgn irc ni sblm jd jim. Yg saya nampak dr dulu irc kmdn jim jd ikram plak tu pendiriannya tak sering tak sama. Berbolak balik. Seingat sy dulu irc kata PAS ni tak syarie sbb satu pertubuhan yg ddaftarkn oleh ROS, terlibat dlm pilihanraya yg ada unsur judi dan mcm² lg tp dlm masa duduk dlm PAS...yg paling saya ingat bila pimpinan paling tingginya sebut UMNO bkn salah satu jamaah islam d Malaysia sbb tu mereka tak jdkn target masuk menyusup dlm Umno. Tp selepas irc dharamkan sbb tak didftrkn..dan dtendang keluar dr Pas elok plak bergayut dlm umno lps tu. Shgg lah skrg yg tuanpuan perhatikan. Sgl apa yg dkata dulu kpd PAS skrg dia sendiri buat...Sy sebenarnya ckp selesa bila geng² ni dah ada Parti sendiri. Kalau tidak menyusahkn semua org...

May 21, 2018 at 10:57 AM

Yg saya bimbang bukan apa takut nanti PAN dlm HARAPAN jd mcm UMNO dlm BN. Ada jawatan tp tak ada kuasa untuk jd penentu. Akhirnya jd pak turut mcm umno dlm BN jd islam liberal. Takut kena ugut dgn kwn lain. Apa pun sy doakn agar sahabat² PAN dlm HARAPAN main peranan yg besar dlm memertabatkn islam. Jgn lupa mendaulatkan islam pd tempatnya. Dan menDAULAHkannya...aku ttp dgn PAS yg ku sayangi

May 21, 2018 at 7:16 PM

Kita tengok. PRU telah berlalu, kerajaan telah tertubuh. Sejauh mana Islam dapat di'jaga' oleh 'pejuang-pejuang progresif Islam' yang telah terpilih di Persekutuan. Bagilah sela masa 100 hari ini. Semoga mereka boleh buat. Kita minta biarlah memberi kebaikan. Setidak-tidaknya pun, janganlah menyusahkan orang/jemaah yg ditinggalkan dulu(PAS).

May 22, 2018 at 11:57 PM

Ummat Islam pun tidak memerlukan JIM dan Ikram fi Malaysia. Bilalah JIM ni lahir yer?

Satu lagi boleh perati mulut mana yang berbau hanyir longkang bila berbicara.

IslamForAll
PASForAll

May 23, 2018 at 10:36 PM

Pejuang mana ni. Moleknyer bahasa. Tapi yang disalahkan tetap kepada PAS. Pakarnya dlm karekter asassination...

May 23, 2018 at 11:45 PM

Al-HamduliLLAH... "aku puji ALLAH" RABB aku dan RABB mu atas pendirian benar dan jelas diatas kemelut ini. "Masa depan untuk ISLAM"... justetu MOHON untuk perjuangan ISLAM PAS. "Aamiin"

May 23, 2018 at 11:50 PM

Amat menarik untuk disedari bersama, "DAP terus merancang untuk jadi KING MAKER" dengan tambahan "kerana syarat yang telahlengkap" Maka ; (1)Rakyat... tunggu dan lihat jangan sampai jadi mangsa
(2)Muslimin ;... PAS, PKR, PAN, PBMM, UMNO mcm ?

Anonymous
May 24, 2018 at 3:13 AM

Mcm mna plak bahasa indah yg digunakan org kafir DAP dan akhlak mereka?? jeff oii " harun din adios", ramasamy "zakir naik satan".... bahasa indah nie la yg dipejuangkan oleh org melayu islam?? ke cane?? nie bru dua contoh dprd bnyk contoh lain...

tgok org islam pejuangkan islam mesti akan kritik, itu xbtol, ini xbtol, itu xboleh dan ini xboleg... klu kafir plak. mesti akan cko "kita kena paham, dyorang kafir, dyorang xpaham"... hotak mu, mengagungkan kafir melebihi org islam sendiri... sila meninggal...

buka mata, bukak hati, nilai kan sendiri mna yg menguntungkan islam... jngn jdi buta politik

May 27, 2018 at 2:29 AM

Skang Mazlee Malik dah join bersatu tu...penin plak Tun M nak handle IKRAM dalam Bersatu.

May 30, 2018 at 2:17 PM

Saya join ikram sbb usrahny dibawa..atas tiket NGO..xtau pula ada perancangan tubuh parti..saya kecewa

June 2, 2018 at 2:00 PM

Saya sangat berterima kasih kepada Allah SWT dan kepada Ny. Rika Anderson kerana memberi saya pinjaman sebanyak RM250,000. Nama saya Ayu Amangku, saya dari Indonesia dan kini tinggal di malaysia. Saya telah berutang bertahun-tahun sehingga saya mencari pinjaman dengan sejarah kredit sifar dan saya telah membantu banyak kewangan rumah, tetapi semua telah menolak saya kerana penarafan kredit saya yang tinggi dan penarafan kredit yang rendah yang saya cari di internet dan tidak pernah berhenti membaca dan belajar tentang RIKA ANDERSON LOAN COMPANY di salah satu blog saya hubungi perunding kredit Rika Rika melalui e-mel: (rikaandersonloancompany@gmail.com) dengan keyakinan bahawa pinjaman saya diberi beberapa hari lalu dan berharap untuk datang lagi, maka saya menyadari bahawa tidak semua Syarikat pinjaman blog adalah betul palsu kerana semua penghinaan kewangan saya telah diselesaikan, sekarang saya mempunyai nilai yang sangat besar dan usaha perniagaan yang berkualiti, saya tidak boleh menyimpan ini untuk saya jadi saya harus mulakan dengan berkongsi kesaksian tentang perubahan hidup ini. Anda boleh menghubungi Cik Rika Anderson melalui e-mel: rikaandersonloancompany@gmail.com, atau juga hubungi saya untuk maklumat melalui Email: ayuamangku@gmail.com

June 2, 2018 at 2:01 PM

Saya sangat berterima kasih kepada Allah SWT dan kepada Ny. Rika Anderson kerana memberi saya pinjaman sebanyak RM250,000. Nama saya Ayu Amangku, saya dari Indonesia dan kini tinggal di malaysia. Saya telah berutang bertahun-tahun sehingga saya mencari pinjaman dengan sejarah kredit sifar dan saya telah membantu banyak kewangan rumah, tetapi semua telah menolak saya kerana penarafan kredit saya yang tinggi dan penarafan kredit yang rendah yang saya cari di internet dan tidak pernah berhenti membaca dan belajar tentang RIKA ANDERSON LOAN COMPANY di salah satu blog saya hubungi perunding kredit Rika Rika melalui e-mel: (rikaandersonloancompany@gmail.com) dengan keyakinan bahawa pinjaman saya diberi beberapa hari lalu dan berharap untuk datang lagi, maka saya menyadari bahawa tidak semua Syarikat pinjaman blog adalah betul palsu kerana semua penghinaan kewangan saya telah diselesaikan, sekarang saya mempunyai nilai yang sangat besar dan usaha perniagaan yang berkualiti, saya tidak boleh menyimpan ini untuk saya jadi saya harus mulakan dengan berkongsi kesaksian tentang perubahan hidup ini. Anda boleh menghubungi Cik Rika Anderson melalui e-mel: rikaandersonloancompany@gmail.com, atau juga hubungi saya untuk maklumat melalui Email: ayuamangku@gmail.com

June 10, 2018 at 6:15 AM

https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

Web: almawaddah.info

Salam


Kepada:

 

Redaksi, rektor dan para akademik


Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan

June 14, 2018 at 9:22 PM

Apakah Anda membutuhkan kredit yang mendesak?

* Transfer Sangat Cepat dan Instan ke rekening bank Anda
Bayar kembali bulan setelah Anda mendapatkan pinjaman di bank Anda
akun bank
* Suku bunga rendah 2%
* Pembayaran jangka panjang (1-30) Tahun Panjang
* Pinjaman fleksibel dan gaji bulanan
*. Berapa lama untuk membiayai? Setelah mengajukan pinjaman
Anda mungkin mengharapkan jawaban awal kurang dari 24 jam
pembiayaan dalam 48 jam setelah menerima informasi yang mereka butuhkan
Dari para kru Di perusahaan pinjaman ROSSA STANLEY, kami adalah perusahaan pembiayaan yang berpengalaman yang menyediakan fasilitas pinjaman yang mudah, tulus, serius, korporasi, hukum dan publik dengan bunga 2%. Kami memiliki akses ke koleksi uang tunai untuk diberikan kepada perusahaan dan mereka yang memiliki rencana untuk memulai bisnis tidak peduli seberapa kecil atau besar, kami memiliki uang tunai. Yakinlah bahwa kesejahteraan dan kenyamanan Anda adalah prioritas utama kami, mengapa kami di sini untuk mengurus pemrosesan pinjaman Anda.

Hubungi perusahaan pinjaman yang sah dan dapat dipercaya dengan rekam jejak layanan yang memberikan kebebasan finansial kepada Perserikatan Bangsa-Bangsa.
Untuk informasi lebih lanjut dan pinjaman yang diminta untuk mengatur bisnis Anda, beli rumah, beli mobil, liburan, hubungi kami melalui,

E-mail resmi: rossastanleyloancompany@gmail.com
Instagram resmi: Rossamikefavor
Twitter Resmi: Rossastanlyloan
Facebook resmi: rossa stanley mendukung
CSN: +12133153118
untuk respon cepat dan cepat.
Silakan mengisi formulir aplikasi di bawah ini dan kami akan menghubungi Anda lagi, Kami tersedia 24/7

DATA PEMOHON

1) Nama Lengkap:

2) Negara:

3) Alamat:

4) Jenis Kelamin:

5) Status Perkawinan:

6) Pekerjaan:

7) Nomor Telepon:

8) posisi di tempat kerja:

9) Penghasilan Bulanan:

10) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan:

11) Jangka Waktu Pinjaman:

12) nama facebook:

13) Nomor Whatsapp:

14) Agama:

15) Tanggal lahir:

SALAM,
Mrs.Rossa Stanley Favor
ROSSASTANLEYLOANCOMPANY
Email rossastanleyloancompany@gmail.com

June 15, 2018 at 5:33 PM

Cerita macam ulaq...tang mana pusing ade je point die nak kate die yg betul dan ikram yg mengkhianat...paling tak masuk akal kerjasama anwar dgn najib berkaitan kajang move...mahathir dan kroni dlm umno yg menyebabkan anwar hilang kelayakan bertanding..kalau mahathir dan kroni die ni terlalu kuat dlm umno, najib dah lame dah ditendangkan keluar umno psl isu 1MDB.

June 20, 2018 at 1:59 AM

https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

Web: almawaddah.info

Salam


Kepada:

 

Redaksi, rektor dan para akademik


Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan

June 28, 2018 at 10:25 PM

Sekiranya anda ingin pinjaman, saya boleh mengajar anda bagaimana untuk mendapatkan pinjaman pelaburan jangka panjang sehingga RM900,000. hubungi saya (Ammisha1213@gmail.com)

Anonymous
August 4, 2018 at 10:05 PM

Kita mesti terus, menyelidik mereka2 ini, PAS dan UMNO parti teras bangsa Melayu Islam. Sejak beberapa dekad terakhir ini memang menjadi bahan ejekan dan kebencian. IRC dan puak yg claim Islamist mcm Dr ni, selidik lah dengan dalam asal mula2 gerakan2 ini.kenapa dan mengapa. Yang paling terserlah sikap mereka yg liberal dan democrat melulu. Fikrah dan pergaulan semasa mereka menuntut di barat itulah yg membentur pemikiran yang konon mordenist.
Sedihnya, bangsa melayu yg berpendidikan juga anak2 melayu yg kurang pefahaman tentang, pelbagai ism ism begitu senang terpengaruh dgn hujah2 hujah mereka. Inilah yg berlaku pada PRU 14, akibatnya sendiri kita memikirkan.

August 24, 2018 at 10:30 PM

Kami adalah organisasi perundangan yang diwujudkan untuk membantu Orang yang memerlukan bantuan, seperti bantuan kewangan.

Jadi jika anda atau anda berada dalam masalah kewangan dalam kegawatan kewangan, dan anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri, atau anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang anda atau membayar bil anda, memulakan perniagaan yang baik, atau telah meminjam lebih banyak Masalah dari tempatan bank, hubungi kami hari ini melalui E-mel: di catherinewilliamloancompany@gmail.com

E-mel: catherinewilliamloancompany@gmail.com


Permohonan pinjaman termasuk:

  Nama: _________
  Alamat: _________
  Negara: _________
  Kedengaran: _________
  Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan: __________
  Tujuan Pinjaman _________
  tempoh pinjaman __________
  Pendapatan bulanan: _________
Telefon: _________

Sila hubungi kami melalui e-mel

E-mel kepada kami: catherinewilliamloancompany@gmail.com

September 1, 2018 at 10:33 PM

Kami telah mendengar banyak cerita peminjam dalam talian palsu yang akhirnya menipu orang yang tidak bersalah daripada wang kecil mereka yang susah payah semua dalam menyamar membiayai mereka secara dalam talian, mereka datang dengan segala macam tuduhan hanya untuk menilai orang yang tidak bersalah, tetapi kejahatan berkembang apabila baik jangan bisu, sebab itu di syarikat pinjaman rossa stanley kami telah memutuskan untuk mengejar mereka dari sini dengan keluar dengan proses pinjaman sebenar dan asli, di rossastanleyloancompany kami menawarkan pinjaman kecil dan berat kepada,
Individu,
Badan-badan korperat,
Bank kecil,
Kontraktor,
Petani,
Pelajar,
 Tidak kira keperluan kewangan anda, syarikat pinjaman rossa stanley yang disokong oleh UNESCO berada di sini untuk memulihkan kewarasan kepada dunia pinjaman, untuk keperluan kewangan anda tidak kira berapa kecil atau besar yang menjangkau kita sekarang untuk maklum balas segera

Teks & Panggilan sahaja +12133153118
Whatsapp hanya +19145295708
E-mel rossastanleyloancompany@gmail.com
Kami memberi pinjaman pada kadar faedah standard 2%


Kami mempunyai testimoni di mana-mana tidak takut, kami keluar untuk membantu anda menghadapi cabaran kewangan anda hubungi kami hari ini dan anda akan gembira yang anda lakukan.

September 9, 2018 at 9:42 PM

KABAR BAIK!!!

Nama saya Aris Mia, saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati, karena ada penipuan di mana-mana, mereka akan mengirim dokumen perjanjian palsu untuk Anda dan mereka akan mengatakan tidak ada pembayaran dimuka, tetapi mereka adalah orang-orang iseng, karena mereka kemudian akan meminta untuk pembayaran biaya lisensi dan biaya transfer, sehingga hati-hati dari mereka penipuan Perusahaan Pinjaman.

Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial dan putus asa, saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman online. Saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan digunakan teman saya yang merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Ibu Cynthia, yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari Rp800,000,000 (800 juta) dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dan tingkat bunga hanya 2%.

Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya diterapkan, telah dikirim langsung ke rekening bank saya tanpa penundaan.

Karena saya berjanji bahwa saya akan membagikan kabar baik, sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan menghubungi dia melalui email nyata: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com dan oleh kasih karunia Allah ia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda menuruti perintahnya.

Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: ladymia383@gmail.com dan Sety yang memperkenalkan dan bercerita tentang Ibu Cynthia, dia juga mendapat pinjaman baru dari Ibu Cynthia, Anda juga dapat menghubungi dia melalui email-nya: arissetymin@gmail.com sekarang, semua akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya bahwa saya kirim langsung ke rekening mereka bulanan.

Sebuah kata yang cukup untuk bijaksana.

September 10, 2018 at 8:44 PM

Saya ingin kembali semua kemuliaan Allah atas apa yang dia gunakan Ibu Alicia Radu lakukan dalam hidup saya, nama saya Yetty Sunarsih dari Sandakan di malaysia, saya janda dengan 3 anak, suami saya mati dalam kemalangan kereta dan sejak itu kehidupan telah menjadi sangat kasar kepada saya dan keluarganya dan saya telah berusaha untuk mendapatkan pinjaman dari bank-bank di sini di malaysia dan saya dinafikan dan ditolak kerana saya tidak mempunyai cagaran dan tidak boleh mendapatkan pinjaman dari bank dan saya sangat sedih
pada hari ini yang setia ketika saya melalui internet, saya melihat kesaksian ROBBI bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Alicia Radu dan saya menghubunginya untuk bertanya mengenai Ibu dan betapa benarnya pinjaman dari Ibu Alicia Radu dan dia memberitahu saya bahawa benar dan saya menghubungi Ibu Ibu Alicia Radu dan memohon pinjaman dan pinjaman saya diproses dan diluluskan dan dalam masa 24 jam saya mendapat amaran wang pinjaman saya dalam akaun saya dan ketika saya memeriksa akaun saya pinjaman saya utuh dan saya sangat gembira dan saya bersumpah bahawa mana-mana syarikat yang meminjamkan pinjaman saya akan memberikan penerangan mengenai syarikat itu, jadi saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi nasihat kepada setiap orang yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi Ibu Alicia Radu melalui e-mel: (aliciaradu260@gmail.com) dan anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: (yettysunarsihs850@gmail.com) untuk maklumat dan juga kawan saya ROBBI melalui e-mel nya :( robbi5868@gmail.com)

September 14, 2018 at 8:55 PM

Nama saya Lady Esther, Anda dipersilakan untuk ACCESS LOANS FIRM tempat di mana Anda memiliki kesempatan untuk mengubah pertahanan keuangan menjadi individu kaya dengan bantuan staf berkualifikasi tinggi melalui staf yang ditentukan dan memiliki sumber daya keuangan yang baik selingkuh atau merampok orang dari uang mereka adalah tabu. di mana Anda secara finansial siap untuk mengatasi kekurangan keuangan saya, saya terhenti itulah sebabnya kami datang ke sini untuk memberitahu Anda bahwa tidak semua kreditur online adalah penipuan atau penipuan karena prioritas utama dari ACCESS LOANS FIRM adalah untuk menyediakan dana di mata uang apa pun untuk semua klien mereka sehingga mereka akan dapat memenuhi kebutuhan keuangan mereka setiap hari jadi jangan biarkan saya ditinggalkan Anda membutuhkan dana untuk:

PINJAMAN TERSEDIA YANG KAMI TAWARKAN

✓ Pinjaman Pribadi
✓Housing Loan,
✓ Tagihan rumah sakit
✓ Renovasi rumah
✓ Perluasan Bisnis
✓ Refinancing Perluasan Pertanian
✓ Penambangan Emas
✓ Proyek pembiayaan dengan kebutuhan keuangan yang lebih tinggi
✓ Pinjaman Bisnis
✓ Pinjaman Investasi

Jadi jika Anda sangat membutuhkan dana yang sangat penting ini yang perlu Anda lakukan adalah menghubungi kami melalui alamat berikut karena Anda akan hadir dengan kepuasan dan kegembiraan, kami selalu dalam dua puluh jam sehari. dan tujuh hari seminggu agar staf kami akan memberikan layanan keuangan terbaik yang Anda inginkan
e-mail:
HEAD OFFICE (accessloansfirm@gmail.com)
CABANG MANAJER (estherpatrick83@gmail.com)
WhatsApp (+1 850-677-1763)

Kami memperlakukan klien kami dengan sangat hormat karena kerja sama bertahun-tahun membuat kami terus berjalan karena penawaran kami sangat menarik dan prosesnya sederhana dan tanpa stres.
Terima kasih semua

September 19, 2018 at 6:55 PMSILA BACA!!!! SILA BACA!!!! SILA BACA!!!! SILA BACA!!!!

Hey Guys !!! Sangat gembira saya mendapat saya dari Mike Fisher. Kad ATM kosong saya boleh mengeluarkan $ 2,000 setiap hari. Saya mendapatnya dari minggu lalu dan sekarang saya mempunyai $ 14,000 secara percuma. ATM kosong mengeluarkan wang dari mana-mana mesin ATM dan tidak ada nama di atasnya, ia tidak dapat dikesan dan kini saya mempunyai wang untuk perniagaan dan wang yang cukup untuk saya dan keluarga saya untuk hidup. Saya sangat gembira saya bertemu Mike Fisher kerana saya bertemu dua orang di hadapannya dan mereka mengambil wang saya tanpa mengetahui bahawa mereka adalah penipuan. Tetapi saya gembira sekarang. Mike Fisher menghantar kad melalui DHL dan saya mendapatnya dalam masa dua hari. Dapatkan kad anda sendiri dari dia sekarang dia tidak seperti penipu lain berpura-pura mempunyai kad ATM, Dia memberikannya secara percuma untuk membantu orang walaupun ia menyalahi undang-undang tetapi ia banyak membantu dan tidak ada yang pernah ditangkap. Saya bersyukur kepada Mike Fisher kerana dia mengubah kisah saya secara tiba-tiba. Kad ini berfungsi di semua negara kecuali, Mali dan Nigeria. Alamat e-mel Mike Fisher adalah blankatm001@aol.com

September 24, 2018 at 1:08 PM

Terbaik

Anonymous
September 24, 2018 at 9:13 PM

Bagi yang menkaji dan membuat banyak selidik dan mengikuti mereka ini pasti dapat menilai ideologi dan pemikiran mereka. Saya hanya inigin menyatakan, negara ini di serang fahaman liberalisma dan sosialis sekular yang payah untuk di jejaki. Pandangan dan pemikiran Islam yang bercampur aduk dengan pluralistik. Inilah yang menunjangi pertubuhan2 dan parti2 politik seperti, PKR,Amanah, PRM,malah ada golongan minoriti didalam UMNO. Tak tahu lah kemana nak dibawa nya Islam di Malaysia ini. Ini semakin parah dalam kelompok cerdik pandai malah ada juga dikalangan Ustaz yang berpendidikan tinggi agama bertaraf doktor juga professor. Kini ungakapan "Rahmatan lil Alamin" menjadi slogan menurut sesedap rasa mereka.

September 25, 2018 at 6:52 PM

jika saya tidak membagikan kesaksian saya tentang bagaimana saya dapat pinjaman dari pemberi pinjaman yang sangat andal dan seorang ibu, maka saya tidak ingin kemajuan saudara-saudara saya di indonesia
kesaksian saya berjalan seperti ini, pertama-tama, nama saya Fauziah Fauziah, saya tinggal bersama suami saya di kota Tegal, Jawa Tengah, Indonesia. dan kami dikaruniai 3 anak dan semua sudah dewasa dan sudah kuliah, di satu titik dalam hidup kami sebagai suami dan istri, hidup menjadi sangat tak tertahankan bagi kami dan suami saya sangat tidak mampu dan barang-barangnya tenggelam di lautan tinggi karena saya suami adalah inport dan eksportir barang, jadi karena kejadian yang mengerikan, suami saya tidak dapat melakukan bisnis dengan baik dan menjadi banyak hutang baik dan bank dan dengan teman-teman individu dan pada saat itu kami memutuskan untuk mencari pinjaman online dan pada awalnya kami kemudian menghubungi seorang wanita dari cina untuk mendapatkan pinjaman dan semuanya sia-sia dan kami kehilangan banyak uang lagi kepada pemberi pinjaman palsu ini dari cina yang menipu kami untuk membayar hampir 55 juta dan pada akhirnya kami tidak menerima pinjaman apa pun, jadi hidup menjadi begitu tak tertahankan bagi kita dan anak-anak kita dan kita hampir tidak punya uang untuk makan sehari-hari dan untuk carter untuk anak-anak
maka pada hari yang setia ini saat saya memeriksa internet, kemudian saya menemukan kesaksian seorang teman tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari pemberi pinjaman tepercaya, Ibu Emiliana wilson, dan saya sangat tersentuh dengan kesaksiannya dan kemudian saya menghubungi teman saya dan dia mengirimi saya buktinya dan itu membuat saya percaya dan saya harus menghubungi ibu Emiliana dan kemudian saya mengajukan permohonan pinjaman sejumlah 2,5 milyar (Rp2.500.000.000) dan pada awalnya saya pikir ibu Emiliana tidak akan dapat meminjamkan saya jumlah ini tetapi semua untuk kemuliaan Allah SWT yang mengarahkan langkah yang lemah, pinjaman saya disetujui setelah saya dibuat untuk memahami bahwa saya harus mendapatkan dokumen perjanjian pinjaman saya sebagai bukti bahwa saya adalah pelanggan yang bertanggung jawab dan setelah itu pinjaman saya telah disetujui dengan sukses dan ditransfer ke rekening bank saya dan seluruh proses hanya memakan waktu 3 jam dan itu adalah pekerjaan ajaib Allah yang saya sembah dan ketika saya memeriksa saldo akun saya, pinjaman saya ada di sana sehingga saya memutuskan saya harus berbagi kesaksian saya tentang perbuatan baik dari ibu Emiliana untuk meminjamkan kepada saya
jadi saya ingin mendorong siapa saja yang mencari pinjaman untuk menghubungi ibu Emiliana melalui email: emilianawilson111@gmail.com

ia adalah pemberi pinjaman asli dan pemberi pinjaman bagi mereka yang dalam masalah keuangan
Anda juga dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui email: fauziahfaz888@gmail.com
 dan juga teman saya yang memperkenalkan saya kepada ibu Emiliana melalui email: swijatmaka02@gmail.com
 untuk informasi lebih lanjut dan pertanyaan dan benar-benar Anda juga akan bersaksi seperti yang telah saya lakukan

September 25, 2018 at 6:56 PM

jika saya tidak membagikan kesaksian saya tentang bagaimana saya dapat pinjaman dari pemberi pinjaman yang sangat andal dan seorang ibu, maka saya tidak ingin kemajuan saudara-saudara saya di indonesia
kesaksian saya berjalan seperti ini, pertama-tama, nama saya Fauziah Fauziah, saya tinggal bersama suami saya di kota Tegal, Jawa Tengah, Indonesia. dan kami dikaruniai 3 anak dan semua sudah dewasa dan sudah kuliah, di satu titik dalam hidup kami sebagai suami dan istri, hidup menjadi sangat tak tertahankan bagi kami dan suami saya sangat tidak mampu dan barang-barangnya tenggelam di lautan tinggi karena saya suami adalah inport dan eksportir barang, jadi karena kejadian yang mengerikan, suami saya tidak dapat melakukan bisnis dengan baik dan menjadi banyak hutang baik dan bank dan dengan teman-teman individu dan pada saat itu kami memutuskan untuk mencari pinjaman online dan pada awalnya kami kemudian menghubungi seorang wanita dari cina untuk mendapatkan pinjaman dan semuanya sia-sia dan kami kehilangan banyak uang lagi kepada pemberi pinjaman palsu ini dari cina yang menipu kami untuk membayar hampir 55 juta dan pada akhirnya kami tidak menerima pinjaman apa pun, jadi hidup menjadi begitu tak tertahankan bagi kita dan anak-anak kita dan kita hampir tidak punya uang untuk makan sehari-hari dan untuk carter untuk anak-anak
maka pada hari yang setia ini saat saya memeriksa internet, kemudian saya menemukan kesaksian seorang teman tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari pemberi pinjaman tepercaya, Ibu Emiliana wilson, dan saya sangat tersentuh dengan kesaksiannya dan kemudian saya menghubungi teman saya dan dia mengirimi saya buktinya dan itu membuat saya percaya dan saya harus menghubungi ibu Emiliana dan kemudian saya mengajukan permohonan pinjaman sejumlah 2,5 milyar (Rp2.500.000.000) dan pada awalnya saya pikir ibu Emiliana tidak akan dapat meminjamkan saya jumlah ini tetapi semua untuk kemuliaan Allah SWT yang mengarahkan langkah yang lemah, pinjaman saya disetujui setelah saya dibuat untuk memahami bahwa saya harus mendapatkan dokumen perjanjian pinjaman saya sebagai bukti bahwa saya adalah pelanggan yang bertanggung jawab dan setelah itu pinjaman saya telah disetujui dengan sukses dan ditransfer ke rekening bank saya dan seluruh proses hanya memakan waktu 3 jam dan itu adalah pekerjaan ajaib Allah yang saya sembah dan ketika saya memeriksa saldo akun saya, pinjaman saya ada di sana sehingga saya memutuskan saya harus berbagi kesaksian saya tentang perbuatan baik dari ibu Emiliana untuk meminjamkan kepada saya
jadi saya ingin mendorong siapa saja yang mencari pinjaman untuk menghubungi ibu Emiliana melalui email: emilianawilson111@gmail.com

ia adalah pemberi pinjaman asli dan pemberi pinjaman bagi mereka yang dalam masalah keuangan
Anda juga dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui email: fauziahfaz888@gmail.com
 dan juga teman saya yang memperkenalkan saya kepada ibu Emiliana melalui email: swijatmaka02@gmail.com
 untuk informasi lebih lanjut dan pertanyaan dan benar-benar Anda juga akan bersaksi seperti yang telah saya lakukan

September 26, 2018 at 3:03 PM

jika saya tidak membagikan kesaksian saya tentang bagaimana saya dapat pinjaman dari pemberi pinjaman yang sangat andal dan seorang ibu, maka saya tidak ingin kemajuan saudara-saudara saya di indonesia
kesaksian saya berjalan seperti ini, pertama-tama, nama saya Fauziah Fauziah, saya tinggal bersama suami saya di kota Tegal, Jawa Tengah, Indonesia. dan kami dikaruniai 3 anak dan semua sudah dewasa dan sudah kuliah, di satu titik dalam hidup kami sebagai suami dan istri, hidup menjadi sangat tak tertahankan bagi kami dan suami saya sangat tidak mampu dan barang-barangnya tenggelam di lautan tinggi karena saya suami adalah inport dan eksportir barang, jadi karena kejadian yang mengerikan, suami saya tidak dapat melakukan bisnis dengan baik dan menjadi banyak hutang baik dan bank dan dengan teman-teman individu dan pada saat itu kami memutuskan untuk mencari pinjaman online dan pada awalnya kami kemudian menghubungi seorang wanita dari cina untuk mendapatkan pinjaman dan semuanya sia-sia dan kami kehilangan banyak uang lagi kepada pemberi pinjaman palsu ini dari cina yang menipu kami untuk membayar hampir 55 juta dan pada akhirnya kami tidak menerima pinjaman apa pun, jadi hidup menjadi begitu tak tertahankan bagi kita dan anak-anak kita dan kita hampir tidak punya uang untuk makan sehari-hari dan untuk carter untuk anak-anak
maka pada hari yang setia ini saat saya memeriksa internet, kemudian saya menemukan kesaksian seorang teman tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari pemberi pinjaman tepercaya, Ibu Emiliana wilson, dan saya sangat tersentuh dengan kesaksiannya dan kemudian saya menghubungi teman saya dan dia mengirimi saya buktinya dan itu membuat saya percaya dan saya harus menghubungi ibu Emiliana dan kemudian saya mengajukan permohonan pinjaman sejumlah 2,5 milyar (Rp2.500.000.000) dan pada awalnya saya pikir ibu Emiliana tidak akan dapat meminjamkan saya jumlah ini tetapi semua untuk kemuliaan Allah SWT yang mengarahkan langkah yang lemah, pinjaman saya disetujui setelah saya dibuat untuk memahami bahwa saya harus mendapatkan dokumen perjanjian pinjaman saya sebagai bukti bahwa saya adalah pelanggan yang bertanggung jawab dan setelah itu pinjaman saya telah disetujui dengan sukses dan ditransfer ke rekening bank saya dan seluruh proses hanya memakan waktu 3 jam dan itu adalah pekerjaan ajaib Allah yang saya sembah dan ketika saya memeriksa saldo akun saya, pinjaman saya ada di sana sehingga saya memutuskan saya harus berbagi kesaksian saya tentang perbuatan baik dari ibu Emiliana untuk meminjamkan kepada saya
jadi saya ingin mendorong siapa saja yang mencari pinjaman untuk menghubungi ibu Emiliana melalui email: emilianawilson111@gmail.com

ia adalah pemberi pinjaman asli dan pemberi pinjaman bagi mereka yang dalam masalah keuangan
Anda juga dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui email: fauziahfaz888@gmail.com
 dan juga teman saya yang memperkenalkan saya kepada ibu Emiliana melalui email: swijatmaka02@gmail.com
 untuk informasi lebih lanjut dan pertanyaan dan benar-benar Anda juga akan bersaksi seperti yang telah saya lakukan

September 27, 2018 at 10:24 AM
Saya selalu berpikir bahwa semua perusahaan pinjaman online curang sampai saya bertemu dengan perusahaan peminjam yang meminjamkan uang tanpa membayar terlebih dahulu.

Jika Anda mencari pinjaman, perusahaan ini adalah semua yang Anda butuhkan. setiap perusahaan yang meminta Anda untuk biaya pendaftaran lari dari mereka.

saya menggunakan waktu ini untuk memperingatkan semua rekan saya INDONESIANS. yang telah terjadi di sekitar mencari pinjaman, Anda hanya harus berhati-hati. satu-satunya tempat dan perusahaan yang dapat menawarkan pinjaman Anda adalah SUZAN INVESTMENT COMPANY. Saya mendapat pinjaman saya dari mereka. Mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman yang sah di internet. Lainnya semua pembohong, saya menghabiskan hampir Rp35 juta di tangan pemberi pinjaman palsu.

Pembayaran yang fleksibel,
Suku bunga rendah,
Layanan berkualitas,
Komisi Tinggi jika Anda memperkenalkan pelanggan

Hubungi perusahaan: (Suzaninvestment@gmail.com)

Email pribadi saya: (Ammisha1213@gmail.com)

September 28, 2018 at 10:21 PM

ARE NEVOIE A:

· ├Ämprumut pentru o investi╚Ťie mai mare?

· Credite pentru extinderea afacerii?

· Credite pentru investi╚Ťii noi?

· ├Ämprumuturi pentru a achita datoriile ╚Öi facturile pe termen lung?

· Ave╚Ťi un credit r─âu?

· Banca dvs. a e╚Öuat?

suntem creditori ├«n leg─âtur─â cu b─âncile ╚Öi garant─âm oferte transparente, oferind ├«mprumuturi cu dob├ónd─â redus─â (2%), f─âr─â garan╚Ťii ╚Öi garan╚Ťii. Suntem aici pentru a pune cap─ât s─âr─âciei ╚Öi ╚Öomajului, deoarece fiecare are propriul s─âu poten╚Ťial. Contacta╚Ťi-ne ast─âzi ╚Öi ve╚Ťi fi unul dintre clien╚Ťii no╚Ötri stimula╚Ťi. martharolandloancompany@gmail.com

Mul╚Ťumesc

Doamna Martha Roland.

R─âspuns:

September 30, 2018 at 12:27 AM
Saya selalu berpikir bahwa semua perusahaan pinjaman online curang sampai saya bertemu dengan perusahaan peminjam yang meminjamkan uang tanpa membayar terlebih dahulu.

Jika Anda mencari pinjaman, perusahaan ini adalah semua yang Anda butuhkan. setiap perusahaan yang meminta Anda untuk biaya pendaftaran lari dari mereka.

saya menggunakan waktu ini untuk memperingatkan semua rekan saya INDONESIANS. yang telah terjadi di sekitar mencari pinjaman, Anda hanya harus berhati-hati. satu-satunya tempat dan perusahaan yang dapat menawarkan pinjaman Anda adalah SUZAN INVESTMENT COMPANY. Saya mendapat pinjaman saya dari mereka. Mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman yang sah di internet. Lainnya semua pembohong, saya menghabiskan hampir Rp35 juta di tangan pemberi pinjaman palsu.

Pembayaran yang fleksibel,
Suku bunga rendah,
Layanan berkualitas,
Komisi Tinggi jika Anda memperkenalkan pelanggan

Hubungi perusahaan: (Suzaninvestment@gmail.com)

Email pribadi saya: (Ammisha1213@gmail.com)

October 1, 2018 at 1:59 AM

nama saya Sri Purwati dari Indonesia. Saya ingin berterima kasih kepada ibu Yodika Roni yang membantu saya mendapatkan pinjaman. selama tiga bulan, saya telah mencari pinjaman untuk melunasi utang, semua orang yang saya temui ditipu dan mengambil uang saya sampai akhirnya saya melihat kisah Ibu Yodika Roni dan alamat situs web perusahaan yang ia bagikan. Perusahaan dapat memberi saya pinjaman sebesar Rp80 , 000.000 yang saya ajukan. perusahaan juga dapat membantu Anda. karena perusahaan juga telah membantu beberapa rekan saya yang lain. jika Anda memerlukan bantuan keuangan, silakan hubungi perusahaan 24HOURS FINANCE melalui email: 24hoursfinance.org@gmail.com
alamat websit perusahaan: www24hoursfinance.org
Whatsapp perusahaan: +1 (929) 251-1654.
Perusahaan tidak tahu bahwa saya melakukan ini dengan menyebarkan niat baik perusahaan kepada saya, tetapi saya merasa saya harus berbagi ini dengan Anda semua untuk membebaskan diri dari penipu, harap berhati-hati terhadap peniru dan hubungi perusahaan pinjaman yang tepat. di bawah ini adalah kata-kata dorongannya kepada mereka yang mencari pemberi pinjaman swasta yang jujur ​​dan jujur.
"Apakah Anda memerlukan pinjaman untuk melunasi kredit dan utang? Apakah Anda perlu membiayai untuk mendirikan bisnis Anda sendiri? Apakah Anda perlu pinjaman untuk melaksanakan proyek-proyek besar? Apakah Anda memerlukan pinjaman kuliah? Apakah Anda memerlukan dana untuk berbagai tujuan lain? Berikut adalah email saya: srip2041@gmail.com Email Ibu Yodika Roni: yodikaroni@gmail.com
Terima kasih sudah membaca dan semoga berhasil

October 2, 2018 at 9:52 PM

nama saya Sri Purwati dari Indonesia. Saya ingin berterima kasih kepada ibu Yodika Roni yang membantu saya mendapatkan pinjaman. selama tiga bulan, saya telah mencari pinjaman untuk melunasi utang, semua orang yang saya temui ditipu dan mengambil uang saya sampai akhirnya saya melihat kisah Ibu Yodika Roni dan alamat situs web perusahaan yang ia bagikan. Perusahaan dapat memberi saya pinjaman sebesar Rp80 , 000.000 yang saya ajukan. perusahaan juga dapat membantu Anda. karena perusahaan juga telah membantu beberapa rekan saya yang lain. jika Anda memerlukan bantuan keuangan, silakan hubungi perusahaan 24HOURS FINANCE melalui email: 24hoursfinance.org@gmail.com
alamat websit perusahaan: www24hoursfinance.org
Whatsapp perusahaan: +1 (929) 251-1654.
Perusahaan tidak tahu bahwa saya melakukan ini dengan menyebarkan niat baik perusahaan kepada saya, tetapi saya merasa saya harus berbagi ini dengan Anda semua untuk membebaskan diri dari penipu, harap berhati-hati terhadap peniru dan hubungi perusahaan pinjaman yang tepat. di bawah ini adalah kata-kata dorongannya kepada mereka yang mencari pemberi pinjaman swasta yang jujur ​​dan jujur.
"Apakah Anda memerlukan pinjaman untuk melunasi kredit dan utang? Apakah Anda perlu membiayai untuk mendirikan bisnis Anda sendiri? Apakah Anda perlu pinjaman untuk melaksanakan proyek-proyek besar? Apakah Anda memerlukan pinjaman kuliah? Apakah Anda memerlukan dana untuk berbagai tujuan lain? Berikut adalah email saya: srip2041@gmail.com Email Ibu Yodika Roni: yodikaroni@gmail.com
Terima kasih sudah membaca dan semoga berhasil

October 5, 2018 at 7:38 PM

Hello semua,
Nama saya Ahmad Asnul Brunei, saya menghubungi Firma Pinjaman Osman untuk pinjaman perniagaan berjumlah $ 250,000. Kemudian, saya diberitahu tentang langkah meluluskan jumlah pinjaman saya yang diminta, setelah mengambil risiko lagi kerana saya sangat terdesak untuk menubuhkan sebuah perniagaan kepada kejutan saya yang paling besar, jumlah pinjaman telah dikreditkan ke akaun bank saya dalam 24 jam perbankan tanpa apa-apa tekanan mendapatkan pinjaman saya. Saya terkejut kerana saya pertama kali jatuh mangsa penipuan! Jika anda berminat untuk mendapatkan sebarang jumlah pinjaman & anda berada di mana-mana negara, saya akan menasihatkan anda boleh menghubungi Firma Pinjaman Osman melalui e-mel osmanloanserves@gmail.com

BORANG MAKLUMAT PERMOHONAN PINJAMAN
Nama pertama......
Nama tengah.....
2) Jantina: .........
3) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan: .........
4) Tempoh Pinjaman: .........
5) Negara: .........
6) Alamat Rumah: .........
7) Nombor Mudah Alih: .........
8) Alamat e-mel ..........
9) Pendapatan Bulanan: .....................
10) Pekerjaan: ...........................
11) Tapak yang anda buat di sini tentang kami .....................
Terima kasih dan salam mesra.
Derek E-mel osmanloanserves@gmail.com

October 8, 2018 at 10:19 PM

TESTIMONY RUE !!!!! HARAP BACA

Halo teman-teman,

 Saya hanya ingin membagikan kesaksian saya tentang bagaimana saya mendapatkan pinjaman dari perusahaan pinjaman yang sah. Saya bangkrut karena saya masuk ke bisnis yang salah yang membuat saya kehilangan semua uang saya, tetapi ketika saya sedang mencari di internet, saya melihat iklan tentang Martha Roland Loan Company yang memberikan pinjaman tanpa agunan atau kredit cek dan tanpa biaya tersembunyi. Saya melihat komentar semua orang di blog yang mengonfirmasi bahwa Martha Roland adalah perusahaan pinjaman asli. Jadi saya yakin bahwa saya telah bertemu dengan perusahaan pinjaman yang tepat meskipun saya masih agak takut awalnya karena saya telah berhubungan dengan pemberi pinjaman palsu yang buruk dan nyata di masa lalu yang mengaku memberikan pinjaman tetapi kenyataannya mereka tidak. Jadi saya mengajukan pinjaman untuk perusahaan ini (Martha Roland) dan saya sangat terkejut bahwa pinjaman saya yang disetujui sebesar Rp350.000.000 saya gunakan untuk kembali berbisnis. Saya berkata pada diri sendiri bahwa saya perlu membagikan berita baik ini kepada dunia sehingga seseorang di luar sana yang mungkin mencari tempat untuk mendapatkan pinjaman asli di internet dapat menemukan tempat untuk mendapatkan pinjaman yang sah. Teman-teman yang terhormat, saya ingin sekali menyarankan siapa saja yang membutuhkan pinjaman dari perusahaan pinjaman asli untuk menghubungi email mereka: (martharolandloancompany@gmail.com) jangan takut pada mereka. Mereka adalah perusahaan pinjaman asli. Yang perlu Anda lakukan hanyalah mengikuti prosedur sederhana dan selesaikan transaksi dengan mereka dan Anda akan terkejut untuk menerima pinjaman dari mereka seperti saya terkejut ketika saya mendapatkan saya. Silakan bagikan informasi ini sehingga orang lain dapat memanfaatkan layanan dari perusahaan pinjaman asli ini. Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: marysanche13@gmail.com

October 9, 2018 at 12:00 AM

Selamat hari untuk semua warga negara Indonesia dan juga semua ASIA, nama saya Nyonya Nurliana Novi, tolong, saya ingin berbagi kesaksian hidup saya di sini di platform ini untuk semua warga negara Indonesia dan seluruh asia untuk berhati-hati dengan pemberi pinjaman di internet, Allah telah benar mendukung saya melalui ibu yang baik Nyonya Elina

 Setelah beberapa periode mencoba mendapatkan pinjaman dari lembaga keuangan, dan ditolak terus, jadi saya memutuskan untuk mendaftar melalui pinjaman online tetapi saya ditipu dan saya kehilangan Rp 15.000.000 dengan pemberi pinjaman yang berbeda.

Saya menjadi sangat putus asa dalam mendapatkan pinjaman, jadi saya berdiskusi dengan seorang teman saya yang kemudian intorduce saya kepada Nyonya Elina, yang adalah pemilik dari sebuah perusahaan pinjaman global, jadi teman saya meminta saya untuk mengajukan permohonan dari Nyonya Elina, jadi saya mengumpulkan keberanian dan menghubungi Ny. Elina.

Saya mengajukan pinjaman sebesar Rp500.000.000 dengan tingkat bunga 2%, sehingga pinjaman disetujui dengan mudah tanpa tekanan dan semua pengaturan dilakukan pada transfer kredit, karena fakta bahwa itu tidak memerlukan jaminan dan jaminan untuk pinjaman transfer saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sertifikat perjanjian lisensi aplikasi Mereka untuk mentransfer kredit saya dan dalam waktu kurang dari dua jam uang pinjaman telah disetorkan ke rekening bank saya.

Saya pikir itu adalah lelucon sampai saya menerima panggilan dari bank saya bahwa akun saya dikreditkan dengan jumlah Rp500.000.000. Saya sangat senang bahwa ALLAH akhirnya menjawab doa saya dengan memesan pinjaman saya dengan pinjaman asli saya, yang telah memberi saya keinginan hati saya.


Mereka juga memiliki tim ahli yang akan menyarankan Anda tentang jenis bisnis yang ingin Anda investasikan dan bagaimana menginvestasikan uang Anda, sehingga Anda tidak akan pernah bangkrut lagi dalam hidup Anda.


Semoga ALLAH memberkati Ibu Elina untuk membuat hidup mudah bagi saya, jadi saya menyarankan siapa pun yang tertarik untuk mendapatkan pinjaman untuk dapat menghubungi Ibu Elina melalui email: elinajohnson22@gmail.com untuk pinjaman Anda

Ada perusahaan palsu lain online menggunakan kesaksian saya untuk mencapai keinginan egois mereka, saya adalah satu-satunya dengan kesaksian yang benar ini, ketika Anda menghubungi kemudian meminta mereka untuk bukti pembayaran di sana kepada ibu ,, harap berhati-hati dari orang-orang ini baik-baik saja

Akhirnya saya ingin berterima kasih kepada Anda semua karena meluangkan waktu untuk membaca kesaksian hidup saya yang sebenarnya tentang kesuksesan saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup Anda.
Satu lagi nama saya adalah mrs nurliana novi, Anda dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui email saya: nurliananovi96@gmail.com

October 9, 2018 at 3:30 PM

Halo,
Nama saya ROBBI dari Cirebon Jawa Barat Indonesia, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu Alicia Radu untuk membantu saya memperoleh pinjaman yang baik setelah saya banyak mengalami pinjaman dari pemberi pinjaman online palsu yang menipu saya untuk mendapatkan uang tanpa memberikan pinjaman kepada saya telah memerlukan pinjaman untuk 3 tahun yang lalu untuk memulakan perniagaan saya sendiri di kota Cirebon di mana saya tinggal dan saya jatuh ke tangan sebuah syarikat palsu di Turki yang telah menipu saya dan tidak menawarkan saya pinjaman. dan saya sangat Frustrasted kerana saya kehilangan semua wang saya untuk sebuah syarikat palsu di Turki, kerana saya berhutang kepada bank saya dan rakan-rakan saya dan saya tidak ada sesiapa pun untuk menjalankan, sehingga satu hari setia bahawa seorang kawan saya memanggil Siti Aminah setelah membaca kesaksiannya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Alicia Radu, jadi saya terpaksa menghubungi Siti Aminah dan dia memberitahu saya dan meyakinkan saya untuk menghubungi Ibu Alicia Radu bahawa dia seorang ibu yang baik dan saya terpaksa menunaikan keberanian dan saya menghubungi Ibu Alicia. Radu dan saya terkejut dengan pinjaman saya diproses dan diluluskan dan dalam tempoh 3 jam pinjaman saya dipindahkan ke akaun saya dan saya sangat terkejut bahawa ini adalah satu keajaiban dan saya mesti memberi keterangan mengenai kerja baik Ibu Alicia Radu
jadi saya nasihat semua orang yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi e-mel Ibu Alicia Radu: (aliciaradu260@gmail.com) dan saya memberi jaminan bahawa anda akan memberi keterangan seperti yang telah saya lakukan dan anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai Ibu Alicia Radu email saya : (robbi5868@gmail.com) dan anda masih boleh menghubungi Siti Aminah yang memperkenalkan saya kepada ibu Alicia Radu melalui e-mel: (sitiaminah6749@gmail.com)
semoga Allah terus memberkati dan mengasihi ibu Alicia Radu untuk mengubah kehidupan kewangan saya

October 15, 2018 at 5:23 AM

Selamat hari untuk semua warga negara Indonesia dan juga semua ASIA, nama saya Nyonya Nurliana Novi, tolong, saya ingin berbagi kesaksian hidup saya di sini di platform ini untuk semua warga negara Indonesia dan seluruh asia untuk berhati-hati dengan pemberi pinjaman di internet, Allah telah benar mendukung saya melalui ibu yang baik Nyonya Elina

 Setelah beberapa periode mencoba mendapatkan pinjaman dari lembaga keuangan, dan ditolak terus, jadi saya memutuskan untuk mendaftar melalui pinjaman online tetapi saya ditipu dan saya kehilangan $ 13.000 dengan pemberi pinjaman yang berbeda.

Saya menjadi sangat putus asa dalam mendapatkan pinjaman, jadi saya berdiskusi dengan seorang teman saya yang kemudian intorduce saya kepada Nyonya Elina, yang adalah pemilik dari sebuah perusahaan pinjaman global, jadi teman saya meminta saya untuk mengajukan permohonan dari Nyonya Elina, jadi saya mengumpulkan keberanian dan menghubungi Ny. Elina.

Saya mengajukan pinjaman sebesar $ 100.000 dengan suku bunga 2%, sehingga pinjaman disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua pengaturan dilakukan pada transfer kredit, karena fakta bahwa itu tidak memerlukan jaminan dan jaminan untuk transfer pinjaman I hanya diberitahu untuk mendapatkan sertifikat perjanjian lisensi aplikasi Mereka untuk mentransfer kredit saya dan dalam waktu kurang dari dua jam uang pinjaman telah disetorkan ke rekening bank saya.

Saya pikir itu adalah lelucon sampai saya menerima panggilan dari bank saya bahwa akun saya dikreditkan dengan jumlah Rp500.000.000. Saya sangat senang bahwa ALLAH akhirnya menjawab doa saya dengan memesan pinjaman saya dengan pinjaman asli saya, yang telah memberi saya keinginan hati saya.


Mereka juga memiliki tim ahli yang akan menyarankan Anda tentang jenis bisnis yang ingin Anda investasikan dan bagaimana menginvestasikan uang Anda, sehingga Anda tidak akan pernah bangkrut lagi dalam hidup Anda.


Semoga ALLAH memberkati Ibu Elina untuk membuat hidup mudah bagi saya, jadi saya menyarankan siapa pun yang tertarik untuk mendapatkan pinjaman untuk dapat menghubungi Ibu Elina melalui email: elinajohnson22@gmail.com untuk pinjaman Anda

Ada perusahaan palsu lain online menggunakan kesaksian saya untuk mencapai keinginan egois mereka, saya adalah satu-satunya dengan kesaksian yang benar ini, ketika Anda menghubungi kemudian meminta mereka untuk bukti pembayaran di sana kepada ibu ,, harap berhati-hati dari orang-orang ini baik-baik saja

Akhirnya saya ingin berterima kasih kepada Anda semua karena meluangkan waktu untuk membaca kesaksian hidup saya yang sebenarnya tentang kesuksesan saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup Anda.
Satu lagi nama saya adalah mrs nurliana novi, Anda dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui email saya: nurliananovi96@gmail.com

October 18, 2018 at 11:08 PM

Halo,
Nama saya Yuli dari Jakarta Selatan di Indonesia, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi nasihat kepada setiap orang agar berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini, sehingga banyak pemberi pinjaman pinjaman di sini adalah semua penipu dan mereka hanya di sini untuk menipu anda dari uang anda, Saya memohon pinjaman kira-kira 200 juta dari seorang wanita di Dubai dan saya kehilangan kira-kira 10 juta tanpa mengambil pinjaman, mereka bertanya lagi dan sekali lagi untuk kos, saya membayar hampir 10 juta lagi saya tidak mendapat pinjaman,

Tuhan menjadi kemuliaan, saya bertemu seorang sahabat yang baru saja memohon pinjaman itu, dan dia mendapat pinjaman tanpa tekanan apa pun, jadi dia memperkenalkan saya kepada Puan Olivia Daniel, dan saya memohon 400 juta, saya rasa itu adalah jenaka dan penipuan, tetapi saya mendapat pinjaman saya kurang dari 24 jam hanya 2% tanpa cagaran. Saya sangat gembira kerana saya diselamatkan daripada menjadi miskin.

jadi saya nasihat semua orang di sini yang memerlukan pinjaman untuk dihubungi
Puan Olivia Daniel, melalui e-mel: (oliviadaniel93@gmail.com)

Anda masih boleh menghubungi saya jika anda memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: (yuliy3531@gmail.com)

sekali lagi terima kasih semua kerana membaca kesaksian saya, dan semoga Allah terus memberkati kita semua dan memberi kita hidup dan kemakmuran

October 18, 2018 at 11:41 PM

nama saya Sri Purwati dari Indonesia. Saya ingin berterima kasih kepada ibu Yodika Roni yang membantu saya mendapatkan pinjaman. selama tiga bulan, saya telah mencari pinjaman untuk melunasi utang, semua orang yang saya temui ditipu dan mengambil uang saya sampai akhirnya saya melihat kisah Ibu Yodika Roni dan alamat situs web perusahaan yang ia bagikan. Perusahaan dapat memberi saya pinjaman sebesar Rp80 , 000.000 yang saya ajukan. perusahaan juga dapat membantu Anda. karena perusahaan juga telah membantu beberapa rekan saya yang lain. jika Anda memerlukan bantuan keuangan, silakan hubungi perusahaan 24HOURS FINANCE melalui email: 24hoursfinance.org@gmail.com
alamat websit perusahaan: www24hoursfinance.org
Whatsapp perusahaan: +1 (929) 251-1654.
Perusahaan tidak tahu bahwa saya melakukan ini dengan menyebarkan niat baik perusahaan kepada saya, tetapi saya merasa saya harus berbagi ini dengan Anda semua untuk membebaskan diri dari penipu, harap berhati-hati terhadap peniru dan hubungi perusahaan pinjaman yang tepat. di bawah ini adalah kata-kata dorongannya kepada mereka yang mencari pemberi pinjaman swasta yang jujur ​​dan jujur.
"Apakah Anda memerlukan pinjaman untuk melunasi kredit dan utang? Apakah Anda perlu membiayai untuk mendirikan bisnis Anda sendiri? Apakah Anda perlu pinjaman untuk melaksanakan proyek-proyek besar? Apakah Anda memerlukan pinjaman kuliah? Apakah Anda memerlukan dana untuk berbagai tujuan lain? Berikut adalah email saya: srip2041@gmail.com Email Ibu Yodika Roni: yodikaroni@gmail.com
Terima kasih sudah membaca dan semoga berhasil

December 16, 2018 at 3:50 AM

ALLAHUAKBAR!!!
PAS4ALL

April 7, 2019 at 1:03 AM

DEWAN DIREKSI DAN EKUITAS ..... (+447456405237)
email nya (((aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com))),

Halo semua harap berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini, jadi banyak lender pinjaman di sini adalah semua scammers dan mereka hanya di sini untuk scam Anda dari uang Anda, saya mengajukan pinjaman dari sekitar Rm550 dan saya diminta untuk membayar beberapa biaya dan saya dibayar, mereka meminta lagi dan lagi, saya membayar hampir 120million masih saya tidak mendapatkan pinjaman, happend kepada saya sekitar 5 kali dari perusahaan pinjaman yang berbeda, saya yang saya akan memenuhi hak satu tapi saya tidak. Untuk Tuhan Kemuliaan saya bertemu seorang teman yang baru saja diterapkan pada pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya ke AASIMAHA ADILA AHMED dari AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM, saya diterapkan untuk Rm750,000 . saya pikir itu adalah lelucon dan penipuan, tapi aku punya pinjaman saya dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa agunan. saya sangat senang karena saya adalah menyelamatkan dari mendapatkan miskin. jadi saya saran semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda. email nya (((aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com))),

Anda tetap dapat menghubungi saya jika Anda membutuhkan info lebih lanjut dan bantuan di (arifazeemzp@gmail.com)
DEWAN DIREKaSI DAN EKUITAS ..... (+447456405237)

April 8, 2019 at 3:16 AM

Assalamalekum. nama saya Profesor Hendi Didi dari Bukittinggi, kota pedalaman kecil yang menawan yang terletak di Sumatera Barat. semua harap berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini di situs ini, dan jangan tanggapi iklan pinjaman yang dikirim ke alamat email pribadi Anda, mereka adalah pinjaman palsu dari Singapura. Saya kehilangan banyak uang untuk para pemberi pinjaman Singapore palsu sehingga banyak pemberi pinjaman pinjaman di sini semuanya scammers dan mereka hanya di sini untuk menipu Anda keluar dari uang Anda, saya mengajukan pinjaman sekitar Rp. 600 juta dan saya diminta untuk membayar sejumlah biaya pendaftaran dan biaya transfer dan saya membayar, mereka bertanya lagi dan lagi dan lagi, saya membayar Rp 89 juta masih saya tidak mendapatkan pinjaman, happend kepada saya sekitar 7 kali dari berbagai perusahaan pinjaman singapore. saya akan memenuhi satu benar tetapi saya tidak. Saya membaca di koran tentang orang-orang yang mendapat pinjaman tanpa stres, dari seorang ibu muslim yang jujur AASIMAHA ADILA LOAN FIRM Saya mengajukan permohonan untuk Rp 853 juta, saya pikir itu adalah lelucon dan penipuan, tetapi saya memiliki pinjaman saya dalam waktu kurang dari 2 tahun. jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. saya sangat senang karena saya menabung dari kemiskinan. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda 100% pasti dan cepat. Saya memiliki daftar 15 orang yang mendapatkan pinjaman dari perusahaan muslim dari indonesia dan malaysis
(aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)
Anda masih dapat menghubungi saya jika Anda memerlukan info lebih lanjut dan bantuan di (hendidi01@gmail.com)

juga bisa menghubungi mereka
WhatsApp # :::::::::::::::::::::::::::::: (+44)746405237
Ikuti kami di halaman instagram ::::::::::Aasimahaadilaahmed.loanfirm
Twitter ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: aasimahaadila loanfirm Saya doakan semoga Anda beruntung, saya berjanji untuk bersaksi setelah saya mendapatkan pinjaman, ini adalah kesaksian say

April 9, 2019 at 4:41 PM

dewifendi2017@gmail.com

Selamat hari setiap orang saya Dewi Fedi dari Indonesia Saya suka berkongsi kisah kejayaan besar yang terjadi dalam hidup saya untuk semua orang mengetahui bahawa dalam kehidupan anda mungkin mengalami masa yang tidak baik, bimbang waktu yang baik pasti akan datang bersabar dan telah mendapat fokus sebahagian daripada pengalaman hidup saya, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ANTHONY YULIANA LENDERS kerana kebaikan hati, keikhlasan, kesetiaan dan kejujuran dalam hidup saya. Hanya beberapa bulan lagi, saya mencari pinjaman sebesar Rp500,000.000 juta kerana saya kehabisan wang untuk perniagaan saya dan saya tidak dapat membayar bil dan pekerja saya lagi. Saya menipu pinjaman ATM penipu penipuan sebesar Rp 60 juta dan saya memutuskan untuk tidak terlibat dalam perniagaan seperti itu lagi. Saya tidak pernah tahu bahawa syarikat yang sebenarnya seperti LENDERA ANTHONY YULIANA masih di dunia ini sehingga bekas pekerja saya (Encik Jerry Andi ) yang memberitahu saya tentang syarikat yang mengakui pinjaman besar di Eropah saya memintanya untuk mendapatkan alamat yang dia beritahu saya tetapi ada email (anthony.yulianalenders@gmail.com) kerana penampilan saya dan surat ikatan saya dia meyakinkan saya bahawa jika saya memohon saya akan memberi kredit kepada perniagaan pada mulanya saya berhujah dengannya saya memberi jaminan kepadanya apabila dia memberitahu saya bahawa wang yang kita bayar hutang dan memulakan perniagaannya adalah dari ANTHONY YULIANA LENDERS yang merupakan syarikat asal, walaupun saya tidak pernah mempercayainya, saya membuat percubaan dan saya gembira kerana saya telah diberikan pinjaman dari Rp 500.000.000 juta, oleh perusahaan ini ANTHONY YULIANA LENDERS afteri membayar iuran pinjaman dan transfer saya Jika Anda memerlukan pinjaman tulen, legit atau bantuan keuangan dan Anda dapat dipercaya, dapat dipercaya dan dapat membayar balik pada masa matang dana saya akan menjadi nasihat anda untuk dihubungi: (anthony.yulianalenders@gmail.com) dan anda bebas daripada penipuan di internet. Terima kasih ANTHONY YULIANA LENDERS untuk mengembalikan kehidupan kepada perniagaan saya. Adakah anda dari Asia atau Eropah dan mencari pinjaman yang asli? kisah kejayaan mempunyai perubahan dengan (anthony.yulianalenders@gmail.com)
nombor Whatsapp +1 (437) 7000827
BBM INVITE (E37F9BCC)

April 10, 2019 at 3:13 AM

BERITA BAIK!!! BERITA BAIK!!! BERITA BAIK!!!

Nama saya fatma Saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi tahu semua pencari pinjaman supaya berhati-hati, kerana terdapat penipuan di mana-mana, mereka akan menghantar dokumen perjanjian palsu untuk anda dan mereka akan mengatakan tidak ada bayaran pendahuluan, tetapi mereka adalah orang yang suka bermain, kerana mereka akan meminta bayaran yuran lesen atau yuran pendaftaran dan bayaran pemindahan, jadi berhati-hati dengan syarikat pinjaman mereka yang curang.

Beberapa bulan yang lalu saya tegang dari segi kewangan dan terdesak, saya telah tertipu oleh beberapa peminjam dalam talian. Saya hampir kehilangan harapan sehinggalah Tuhan menggunakan kawan saya yang merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat boleh dipercayai yang dipanggil ibu Theresa, yang memberi pinjaman tanpa jaminan dari USD100,000 dalam masa kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau tekanan dan kadar faedah hanya 2%

Saya sangat terkejut apabila saya menyemak baki akaun bank saya dan mendapati bahawa jumlah yang saya memohon, dihantar terus ke akaun bank saya tanpa sebarang kelewatan.

Kerana saya berjanji bahawa saya akan berkongsi berita baik, supaya orang dapat mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan pinjaman apa-apa, sila hubungi beliau melalui e-mel sebenar: theresaloancompany@gmail.com dan oleh rahmat Tuhan dia tidak akan pernah mengecewakan anda dalam mendapatkan pinjaman jika anda taat.

Anda juga boleh menghubungi saya di e-mel saya: feyzilfatma@gmail.com dan Sety diperkenalkan dan berbincang mengenai Puan theresa, dia juga mendapat pinjaman baru dari Puan theresa, anda juga boleh menghubunginya melalui e-melnya: martinimarais1986@gmail.com Sekarang, semua yang saya akan lakukan adalah cuba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya hantar terus ke akaun mereka setiap bulan.

Satu perkataan cukup untuk orang bijak

April 15, 2019 at 12:21 PM

Kami menawarkan berbagai layanan keuangan yang meliputi: Perencanaan Bisnis, Komersial dan Pengembangan Keuangan, Properti dan Hipotek, Pinjaman Konsolidasi Utang, Pinjaman Bisnis, Pinjaman Swasta, Pinjaman Pembiayaan Kembali Rumah dengan suku bunga rendah per tahun untuk perorangan, perusahaan dan badan hukum. Dapatkan yang terbaik untuk keluarga Anda dan miliki rumah impian Anda juga dengan skema Pinjaman Umum kami. Pelamar yang tertarik harus Hubungi kami melalui BBM INVITE: {D8980E0B}
Hanya WhatsApp: (+ 44) 7480 729811
Tel .... (+ 44) 7480 729811
Email: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)

April 17, 2019 at 4:00 PM

KABAR BAIK!!!

Nama saya Lady Mia, saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman agar sangat berhati-hati, karena ada penipuan di mana-mana, mereka akan mengirim dokumen perjanjian palsu kepada Anda dan mereka akan mengatakan tidak ada pembayaran di muka, tetapi mereka adalah penipu , karena mereka kemudian akan meminta pembayaran biaya lisensi dan biaya transfer, jadi berhati-hatilah terhadap Perusahaan Pinjaman yang curang itu.

Perusahaan pinjaman yang nyata dan sah, tidak akan menuntut pembayaran konstan dan mereka tidak akan menunda pemrosesan transfer pinjaman, jadi harap bijak.

Beberapa bulan yang lalu saya tegang secara finansial dan putus asa, saya telah ditipu oleh beberapa pemberi pinjaman online, saya hampir kehilangan harapan sampai Tuhan menggunakan teman saya yang merujuk saya ke pemberi pinjaman yang sangat andal bernama Ms. Cynthia, yang meminjamkan saya pinjaman tanpa jaminan sebesar Rp800,000,000 (800 juta) dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa konstan pembayaran atau tekanan dan tingkat bunga hanya 2%.

Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya terapkan dikirim langsung ke rekening bank saya tanpa penundaan.

Karena saya berjanji bahwa saya akan membagikan kabar baik jika dia membantu saya dengan pinjaman, sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa stres atau penipuan

Jadi, jika Anda memerlukan pinjaman apa pun, silakan hubungi dia melalui email nyata: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com dan atas karunia Allah, ia tidak akan pernah mengecewakan Anda dalam mendapatkan pinjaman jika Anda mematuhi perintahnya.

Anda juga dapat menghubungi saya di email saya: ladymia383@gmail.com dan Sety yang memperkenalkan dan memberi tahu saya tentang Ibu Cynthia, ini emailnya: arissetymin@gmail.com

Yang akan saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran cicilan pinjaman saya yang akan saya kirim langsung ke rekening perusahaan setiap bulan.

Sepatah kata cukup untuk orang bijak.

April 17, 2019 at 4:22 PM

Kami menawarkan berbagai layanan keuangan yang meliputi: Perencanaan Bisnis, Komersial dan Pengembangan Keuangan, Properti dan Hipotek, Pinjaman Konsolidasi Utang, Pinjaman Bisnis, Pinjaman Swasta, Pinjaman Pembiayaan Rumah dengan suku bunga rendah per tahun untuk perorangan, perusahaan dan badan hukum. Dapatkan yang terbaik untuk keluarga Anda dan miliki rumah impian Anda juga dengan skema Pinjaman Umum kami. Pelamar yang tertarik harus Hubungi kami melalui BBM INVITE: {D8980E0B}
Hanya WhatsApp: (+ 44) 7480 729811
Tel .... (+ 44) 7480 729811
Email: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)

April 20, 2019 at 7:04 PM

Saya membawa kabar baik kepada kamu semua rakyat Indonesia saya di platform ini, Allah telah benar-benar setia kepada saya dan seluruh rumah saya telah selamat sejak Ogos 2017, kesaksian saya dan kabar baik saya seperti ini,
Nama saya Haerul, seorang Muslim dalam agama dan saya berasal dari Bandung, Indonesia
Saya pemasar dan juga penasihat perniagaan di syarikat tempat saya bekerja, dan anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: (haerulh160@gmail.com). Saya ingin menggunakan platform ini untuk memaklumkan kepada semua warganegara Indonesia mengenai apa yang telah dilakukan oleh syarikat pinjaman Puan Olivia Daniel kepada saya. Platform ini adalah untuk memberitahu mereka yang memerlukan dan mencari pinjaman ikhlas untuk berhati-hati kerana internet dan blog penuh dengan syarikat pinjaman palsu dan penipuan yang hanya di sini untuk merobohkan wang susah payah anda.

Seperti yang dapat anda lihat dalam gambar profil saya, saya berada dalam hutang besar dan saya memutuskan untuk mencari pinjaman dalam talian untuk membayar hutang saya dan saya menghubungi syarikat pinjaman dari syngapore yang pada bulan Mac 2017, dan saya ditipu oleh pemilik syarikat dengan meminta saya membayar banyak yuran, saya membayar dan pada akhirnya saya tidak mendapat pinjaman, saya kehilangan sekitar 20 juta kepada sebuah syarikat pinjaman palsu di syngapore kerana saya memohon pinjaman sebanyak 900 juta dan dengan semua yuran yang saya bayar Saya tidak mendapat pinjaman dan saya sangat kecewa dan saya dipecat dari pekerjaan saya di syarikat yang saya bekerja kerana saya juga mengambil pinjaman dari syarikat yang saya bekerja dan saya bangkrut dan bosan dengan kehidupan.

Jadi Allah sangat baik, saya berdoa dan Allah mengarahkan saya kepada seorang hamba dan saya sedang melayari internet apabila saya mendapati kesaksian seorang wanita Indonesia dengan nama Yuli melalui e-mel: (yuliy3531@gmail.com)
Siapa dari Jakarta Selatan di Indonesia, bagaimana Allah mengubah kehidupan finansinya melalui sebuah syarikat pinjaman dan dia meminta saya menghubungi e-mail ibu Olivia Daniel: (oliviadaniel93@gmail.com) dan dia memperkenalkan saya kepada ibu Olivia Daniel dan dia memberiku keberanian dan Saya memohon pinjaman dari ibu Olivia Daniel dan saya menerima pinjaman yang saya cari selama ini dan Allah akan terus memberkati Yuli untuk memperkenalkan saya

April 23, 2019 at 9:23 PM

Saya telah berpikir bahwa semua perusahaan pinjaman online curang sampai saya bertemu dengan perusahaan pinjaman Suzan yang meminjamkan uang tanpa membayar lebih dulu.

Nama saya Amisha, saya ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan orang-orang yang mencari pinjaman internet di Asia dan di seluruh dunia untuk berhati-hati, karena mereka menipu dan meminjamkan pinjaman palsu di internet.

Saya ingin membagikan kesaksian saya tentang bagaimana seorang teman membawa saya ke pemberi pinjaman asli, setelah itu saya scammed oleh beberapa kreditor di internet. Saya hampir kehilangan harapan sampai saya bertemu kreditur terpercaya ini bernama perusahaan Suzan investment. Perusahaan suzan meminjamkan pinjaman tanpa jaminan sebesar 600 juta rupiah (Rp600.000.000) dalam waktu kurang dari 48 jam tanpa tekanan.

Saya sangat terkejut dan senang menerima pinjaman saya. Saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi jika Anda memerlukan pinjaman, hubungi mereka melalui email: (Suzaninvestment@gmail.com) Anda tidak akan kecewa mendapatkan pinjaman jika memenuhi persyaratan.

Anda juga bisa menghubungi saya: (Ammisha1213@gmail.com) jika Anda memerlukan bantuan atau informasi lebih lanjut

May 3, 2019 at 5:03 PM

Halo semua, nama saya Sarah Adia dari indonesia, saya ingin menggunakan medium ini untuk mengucapkan terima kasih kepada ALLAH kerana membuat impian saya berlalu, saya telah mencari pinjaman selama 2 tahun yang lalu sekarang sehingga nama teman saya whos adalah LILOW YETTY memperkenalkan saya kepada Anthony Yuliana Pemberi Pinjaman yang boleh dipercayai, di mana saya akhirnya mendapat pinjaman sebesar Rp 350 juta, saya hanya membuat bayaran untuk pembayaran pinjaman dan transfer saya sebelum Anthony Yuliana Lenders memindahkan pinjaman sebesar Rp 350 juta ke dalam rekening saya, saya akan suka untuk menggunakan peluang ini untuk memberi nasihat kepada mereka yang mencari pinjaman untuk berhati-hati kerana 70% peminjam pinjaman hanya sedikit yang palsu. Sekiranya anda berminat untuk pinjaman, saya ingin memberi nasihat bahawa anda perlu menghubungi peminjam yang boleh dipercayai melalui e-mel (anthony.yulianalenders@gmail.com) atau melalui
BBM INVITE (E37F9BCC) atau melalui
  whatsapp +1 (437) 7000827, e-mel saya untuk maklumat lanjut
(sarahadia234@gmail.com)

May 4, 2019 at 3:20 AM

Halo semua, nama saya Sarah Adia dari indonesia, saya ingin menggunakan medium ini untuk mengucapkan terima kasih kepada ALLAH kerana membuat impian saya berlalu, saya telah mencari pinjaman selama 2 tahun yang lalu sekarang sehingga nama teman saya whos adalah LILOW YETTY memperkenalkan saya kepada Anthony Yuliana Pemberi Pinjaman yang boleh dipercayai, di mana saya akhirnya mendapat pinjaman sebesar Rp 350 juta, saya hanya membuat bayaran untuk pembayaran pinjaman dan transfer saya sebelum Anthony Yuliana Lenders memindahkan pinjaman sebesar Rp 350 juta ke dalam rekening saya, saya akan suka untuk menggunakan peluang ini untuk memberi nasihat kepada mereka yang mencari pinjaman untuk berhati-hati kerana 70% peminjam pinjaman hanya sedikit yang palsu. Sekiranya anda berminat untuk pinjaman, saya ingin memberi nasihat bahawa anda perlu menghubungi peminjam yang boleh dipercayai melalui e-mel (anthony.yulianalenders@gmail.com) atau melalui
BBM INVITE (E37F9BCC) atau melalui
  whatsapp +1 (437) 7000827, e-mel saya untuk maklumat lanjut
(sarahadia234@gmail.com)

May 22, 2019 at 11:29 AM

GOODNEWS INDONESIANS
Pertama saya ingin mengatakan jika anda takut untuk berjaya anda tidak akan berjaya walaupun peluang itu datang murah dan bebas, semuanya bermula pada malam yang dingin ketika tidur di internet untuk hanya letih sehingga saya dapat tidur setelah lama hari di bank yang cuba mendapatkan pinjaman dengan rumah saya dari bank HSBC di pekanbaru untuk mereka yang mungkin tahu bank ini, saya cuba dan setelah dokumentasi saya diberitahu untuk kembali dalam masa 30 hari yang bagi saya adalah kehidupan selama-lamanya begitu pada saya pemikiran tidur mengenai tindakan saya yang seterusnya akan saya jumpa kisah tertentu bagaimana untuk mendapatkan pinjaman dan pada kadar yang sangat rendah 2% dengan nama syarikat sebagai syarikat pinjaman Rossa Stanley saya bertanya-tanya apakah itu benar jadi saya probed lebih jauh dan datang di seberang seorang wanita bernama Nadia Sisworo yang memberi keterangan bagaimana dia mendapat pinjaman dengan butiran banknya semua dipaparkan supaya saya diemail dan kami bercakap, kami bercakap dan dia meminta saya menghubungi syarikat rossa ibu bahawa jika rumah saya benar dan identiti saya mungkin bernasib baik untuk mendapatkan pinjaman jadi saya diemail ibu r ossastanleyloancompany@gmail.com tentang keadaan saya dan bentuk pinjaman diberikan saya diisi dan diserahkan untuk permintaan pinjaman sebesar Rp350,000,00.00 dan selebihnya kepada Kemuliaan Allah saya mendapat pinjaman dari ibu perusahaan rossa jadi orang terkasih saya jika kamu mempunyai beban kewangan yang tulen atau ingin mengembangkan perniagaan anda tidak teragak-agak untuk bertemu dengan ibu rossa untuk mendapatkan bantuan saya yakin Rp350,000,000.00 sudah cukup untuk meninggalkan kemiskinan dan bahagia selamanya seperti saya jika anda masih meragukan yuran percuma untuk menghubungi saya di 08137449585 atau tulis saya di hadiemi64@gmail.com dan saya akan membuktikan kepada anda ibu adalah sebenar

June 11, 2019 at 1:33 PM

Selamat hari untuk semua warga negara Indonesia dan juga semua ASIA, nama saya Ny. Nurliana Novi, tolong, saya ingin membagikan kesaksian hidup saya di sini di platform ini untuk semua warga negara Indonesia dan seluruh Asia untuk berhati-hati dengan pemberi pinjaman di internet, Allah telah sepenuhnya mendukung saya melalui ibu, Nyonya Elina yang baik

 Setelah beberapa periode mencoba untuk mendapatkan pinjaman dari lembaga keuangan, dan ditolak terus-menerus, jadi saya memutuskan untuk mendaftar melalui pinjaman online tetapi saya ditipu dan saya kehilangan Rp 15.000.000 dengan pemberi pinjaman pinjaman yang berbeda.

Saya menjadi sangat putus asa dalam mendapatkan pinjaman, jadi saya berdiskusi dengan seorang teman saya yang kemudian memperkenalkan saya kepada Ny. Elina, yang adalah pemilik perusahaan pemberi pinjaman global, jadi teman saya meminta saya untuk melamar dari Ny. Elina, jadi saya mengumpulkan keberanian dan menghubungi Ny. Elina.

Saya mengajukan pinjaman sejumlah Rp500.000.000 dengan tingkat bunga 2%, sehingga pinjaman itu disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua pengaturan dilakukan pada transfer kredit, karena fakta bahwa itu tidak memerlukan jaminan dan jaminan untuk pinjaman transfer Saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sertifikat perjanjian lisensi aplikasi Mereka untuk mentransfer kredit saya dan dalam waktu kurang dari dua jam uang pinjaman telah disetorkan ke rekening bank saya.

Saya pikir itu lelucon sampai saya menerima telepon dari bank saya bahwa akun saya dikreditkan dengan jumlah Rp500.000.000. Saya sangat senang bahwa ALLAH akhirnya menjawab doa saya dengan memesan pinjaman saya dengan pinjaman asli saya, yang telah memberi saya keinginan hati saya.


Mereka juga memiliki tim ahli di sana yang akan memberi tahu Anda tentang jenis bisnis yang ingin Anda investasikan dan cara menginvestasikan uang Anda, sehingga Anda tidak akan pernah mengalami kebangkrutan lagi dalam hidup Anda.


Semoga ALLAH memberkati Bunda Elina karena membuat hidup saya mudah, jadi saya menyarankan siapa pun yang tertarik untuk mendapatkan pinjaman, silakan hubungi Mrs. Elina melalui email: elinajohnson22@gmail.com untuk pinjaman Anda

Ada perusahaan palsu lain yang menggunakan kesaksian saya secara online untuk mencapai keinginan egois mereka, saya satu-satunya dengan kesaksian yang benar ini, ketika Anda menghubungi kemudian meminta mereka untuk bukti pembayaran di sana kepada ibu ,, harap berhati-hati terhadap orang-orang ini, oke

Akhirnya saya ingin berterima kasih kepada Anda semua karena telah meluangkan waktu untuk membaca kesaksian hidup saya yang sebenarnya tentang kesuksesan saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup Anda.
Satu lagi nama saya adalah mrs nurliana novi, Anda dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui email saya: nurliananovi96@gmail.com

June 13, 2019 at 5:38 AM

Halo
 semua orang yang melihat ini di seluruh dunia, ada banyak scammer di situs ini, saya punya kabar baik untuk dibagikan. tolong bergabung dengan saya untuk bahagia dan berterima kasih kepada perusahaan pemberi pinjaman. Saya baru saja mendapat pinjaman dari ELINA JOHNSON GLANAL LOAN FIRM.
 Beginilah cara saya mendapatkan kontak mereka. Saya melihat kesaksian Ny. Nuliana Novi dari Indonesia di forum ini tentang bagaimana dia mendapatkan pinjaman dari mereka dan dia memberi mereka email kepada semua orang "elinajohnson22@gmail.com" jadi saya segera mengirim email kepada mereka dan mereka menjawab email saya, Jujur, pada awalnya saya sangat takut karena saya telah kehilangan uang saya begitu bodoh sebelumnya. Tetapi, saya terkejut bahwa kurang dari 3 jam setelah itu, pinjaman sebesar RP 700.000.000, saya mengajukan permohonan untuk benar-benar ditransfer ke akun saya.

Seluruh proses itu sederhana. dan pinjaman mendesak dengan tingkat 2% saya dapatkan dengan cepat. Tidak ada biaya dari perusahaan, yang saya lakukan hanyalah membayar pin pinjaman kepada Kementerian. Saya tidak perlu penjamin. sampai sekarang, saya masih merasa sulit untuk percaya bahwa itu benar.

 Saya pikir saya sedang bermimpi ketika saya mendapat peringatan dari bank saya. Sekarang hatiku dipenuhi dengan sukacita. Saran saya sederhana untuk semua orang yang mencari keinginan tulus untuk mendapatkan jumlah pinjaman yang sah untuk memulai bisnis atau untuk membiayai proyek adalah dengan mengirim email kepada mereka sekarang dan Anda akan terkejut betapa saya sangat terkejut. Saya terutama ingin berterima kasih kepada Nuliana novi untuk memberikan kontak mereka di forum ini.

 Dan jika Anda memanggil mereka dan mendapatkan pinjaman dari mereka dan itu tidak semua, mereka memiliki jangka waktu ekspektasi yang juga memberikan nasihat keuangan tentang bagaimana Anda melakukan investasi pinjaman Anda untuk memastikan Anda tidak pernah menjadi miskin lagi dalam hidup Anda dan layanan ini gratis, tolong sebarkan kabar baiknya sehingga orang lain juga bisa mendapat manfaat. terima kasih, kirim email lagi kepada mereka ^elinajohnson22@gmail.com

^, Nama saya Wahyuni ​​Elvin Hubungi saya, ini email saya wahyunielvin@gmail.com
 Catatan: semua scammer meminta biaya pendaftaran, hati-hati, semuanya scam. semoga ALLAH memberkati kalian semua.
Satu hal terakhir yang perlu diperhatikan, tolong ada beberapa orang yang menggunakan kesaksian ini untuk alasan egois mereka, saya orang dengan kesaksian yang benar, yang lain adalah palsu dan mereka scammers, harap berhati-hati.
Terima kasih

June 25, 2019 at 5:46 AM

Halo,
 Saya Puan Elina Johnson, dari ELINA JOHNSON GLOBAL LOAN FIRM, di sini datang pinjaman asli yang akan mengubah hidup anda menjadi yang lebih baik, sebuah syarikat pinjaman pinjaman, Diberikan dan Berlesen untuk menawarkan pinjaman kepada individu, syarikat swasta dan orang yang memerlukan Kewangan bantuan dalam tahap faedah yang rendah sebanyak 2%.

Saya Puan Elina Johnson, akan memberikan yang terbaik kepada penghormatan kami kepada semua pemohon yang sah. Anda tidak akan kecewa dengan saya dalam urusan perniagaan ini kerana syarikat itu akan memastikan pinjaman anda sampai kepada anda, ia tidak juga berakhir di sana, kami mempunyai pasukan expatrate yang memahami undang-undang melabur, mereka akan membantu anda, memberi anda petua yang akan menguruskan pelaburan anda yang anda melabur pinjaman anda, jadi anda tidak akan bangkrut lagi dalam hidup anda dan tawaran hebat ini datang dengan pinjaman anda, Hubungi kami hari ini melalui e-mel elinajohnson22@gmail.com

Perkhidmatan kami termasuk yang berikut:

* Pinjaman peribadi
* Pinjaman Bercagar
* Pinjaman tidak berpagar
* Hasil pinjaman
* Latihan Pinjaman
* Pinjaman ikrar pinjaman
* Bayaran pinjaman
* Pinjaman pelajar
* Pinjaman Komersial
* Pinjaman Auto
* Resolusi Pinjaman
* Pinjaman Pembangunan
* Pinjaman pinjaman Jabatan
* Pinjaman Perniagaan
* Pinjaman pendidikan
* Pelantikan patah

Sila isi borang permohonan pinjaman di bawah dan kembalikan kepada kami untuk memberi kami lebih baik melalui e-mel:
elinajohnson22@gmail.com


DATA PEMOHON

1) Nama Penuh:
2) Negara:
3) Alamat:
4) Nyatakan:
5) Jantina:
6) Status Perkahwinan:
7) Pekerjaan:
8) Nombor Telefon:
9) Kedudukan semasa di tempat kerja:
10) Pendapatan bulanan:
11) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan:
12) Tempoh Pinjaman:
13) Tujuan Pinjaman:
14) Agama:
15) Pernahkah anda memohon sebelum:
16) Tarikh lahir:
terima kasih,
Puan Elina Johnson (elinajohnson22@gmail.com)

July 21, 2019 at 12:40 PM

Ini luar biasa saat saya mengira semua telah selesai dengan saya Ibu Iskandar datang untuk menyelamatkan saya. Saya sangat berhutang sejauh orang-orang yang saya pinjam uang dari geng melawan saya dan kemudian membuat saya ditangkap sebagai akibat dari hutang saya. ditahan selama berbulan-bulan maka masa rahmat diberikan kepada saya saat saya dipulangkan dan dibebaskan untuk pergi dan mencari uang untuk membayar semua hutang yang saya terima sehingga saya diberitahu bahwa ada beberapa kreditur sah online sehingga saya harus mencari Karena melalui blog saya berualang kali tertipu tapi ketika saya menemukan Ibu Iskandar CEO ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM, Tuhan mengarahkAan saya ke iklannya melalui blog karena daya tarik saya terhadapnya adalah benar-benar mukjizat mungkin karena Tuhan telah melihat bahwa saya memiliki banyak menderita karena itulah dia mengarahkan saya kepadanya. Jadi saya menerapkannya dengan antusias setelah beberapa jam pinjaman saya disetujui oleh Dewan dan dalam dua hari saya dikreditkan dengana jumlah pasti yang saya berikaan untuk semua ini tanpa jaminan tambahan Kredit Tanpa Agunan (KTA) sama seperti saya berbicara dengan Anda sekarang saya telah dapat menghapus semua hutang saya dan sekarang saya memiliki supermarket sendiri, saya tidak memerlukan bantuan orang lain sebelum saya memberi makan atau mengambil keuangan apa pun keputusan saya tidak punya urusan dengan Polisi lagi saya sekarang adalah wanita merdeka. Anda ingin mengalami kemandirian finansial seperti saya silahkan hubungi Ibu melalui BBM-nya: {D8980E0B} atau melalui email perusahaan: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com) Anda tidak dapat memperdebatkan fakta bahwa di dunia kesulitan ini Anda memerlukan seseorang untuk membantu Anda mengatasi gejolak keuangan dalam hidup Anda dengan satu atau lain cara, jadi saya memberi Anda mandat untuk mencoba dan menghubungi Ibu Iskandar di alamat di atas sehingga bisa mengatasi kemerosotan keuangan dalam hidup Anda. Anda bisa menghubungi saya melalui email berikut: (anggaannisa1979@gmail.com)) selalu bersikap positif dengan Ibu Iskandar dia akan melihat Anda melalui semua tantangan finansial Anda dan kemudian memberi Anda sebuah tampilan baru finansial.

Detail Kontak Penuh:

Perusahaan: ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM (ISKANDAR LENDERS)
Email: {iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}

Alamat Facebook: {www.facebook.com/iskandar.lesteri.7}
Website: {iskandarlestari.wordpress.com}

TESTIMONI OLEH
Penerima Manfaat: Angga Annisa
Email: {anggaannisa1979@gmail.com}
Twitter: [@AnggaAnnisa1]

August 3, 2019 at 6:06 PM

Saya Suryanto dari Indonesia di Kota Palu, saya mencurahkan waktu saya di sini karena janji yang saya berikan kepada LADY ESTHER PATRICK yang kebetulan adalah Tuhan yang mengirim pemberi pinjaman online dan saya berdoa kepada TUHAN untuk dapat melihat posisi saya hari ini.

Beberapa bulan yang lalu saya melihat komentar yang diposting oleh seorang wanita bernama Nurul Yudianto dan bagaimana dia telah scammed meminta pinjaman online, menurut dia sebelum ALLAH mengarahkannya ke tangan Mrs. ESTHER PATRICK. (ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM)

Saya memutuskan untuk menghubungi NURUL YUDIANTO untuk memastikan apakah itu benar dan untuk membimbing saya tentang cara mendapatkan pinjaman dari LADY ESTHER PATRICK, dia mengatakan kepada saya untuk menghubungi Lady. Saya bersikeras bahwa dia harus memberi tahu saya proses dan kriteria yang dia katakan sangat mudah. dari Mrs. ESTHER, yang perlu saya lakukan adalah menghubunginya, mengisi formulir untuk mengirim pengembalian, mengirim saya scan kartu identitas saya, kemudian mendaftar dengan perusahaan setelah itu saya akan mendapatkan pinjaman saya. . Lalu saya bertanya kepadanya bagaimana Anda mendapatkan pinjaman Anda? Dia menjawab bahwa hanya itu yang dia lakukan, yang sangat mengejutkan.

 Saya menghubungi Mrs ESTHER PATRICK dan saya mengikuti instruksi dengan hati-hati untuk saya, saya memenuhi persyaratan mereka dan pinjaman saya disetujui dengan sukses tetapi sebelum pinjaman dipindahkan ke akun saya, saya diminta membuat janji untuk membagikan kabar baik tentang Mrs. ESTHER PATRICK dan itulah mengapa Anda melihat posting ini hari ini untuk kejutan terbesar saya, saya menerima peringatan Rp350.000.000. jadi saya menyarankan semua orang yang mencari sumber tepercaya untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Mrs. ESTHER PATRICK melalui email: estherpatrick83@gmail.com untuk mendapatkan pinjaman yang dijamin, Anda juga dapat menghubungi saya di Email saya: suryantosuryanto524@gmail.com

August 9, 2019 at 6:11 PM

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
BAGAIMANA CARA MENGENAI KREDIT PINJAMAN JAMINAN
(a) Peminjam palsu tidak perlu meminta cagaran dan tidak ada laman web
(b) Peminjam palsu tidak mempunyai sijil perniagaan
(c) Peminjam palsu tidak peduli dengan gaji bulanan anda yang membuat anda layak mendapat pinjaman
(d) Peminjam palsu tidak menggunakan Gmail, tidak ada dominan
(e) Peminjam palsu tidak mempunyai alamat pejabat fizikal
(f) Peminjam palsu meminta yuran pendaftaran dan bayaran trans
                                         Daftar sekarang
DAFTAR SEKARANG: info@aasimahaadilaahmed.loanfirm.site
laman web ::: https: //www.aasimahaadilaahmed.loanfirm.site
E-mel: aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
WhatsApp ::: + 447456405237. Saya mendapat pinjaman sebanyak Rm 2.4 juta dengan kadar faedah pinjaman sebanyak 1% dari PINJAMAN AASIMAHA ADILA AHMED. Semoga Allah memberkati mereka. InsyaAllah, dengan setia
Jurjani baik
Pengerusi Eksekutif / PENGENALAN Pegawai, usaha HARTA TANAH Email.jurjanibude0811@gmail.com

August 20, 2019 at 3:29 PM

Assalamu'alaikum, Saya adalah Hendi berusia 64 tahun, saya tinggal dan memiliki rumah mebel dan penggergajian di Indonesia, Tolong, jangan percaya ada kesaksian atau iklan pinjaman di blog ini, mereka semua palsu dan tidak pernah nyata. tertipu dan ditipu karena kesaksian palsu tentang whatsappnumber di sini. Semua kesaksian palsu ini menyesatkan semua pencari pinjaman di sini. Jadi, inilah alasannya, saya menulis agar orang yang tahu cara mengetahui pemberi pinjaman palsu

CARA CEPAT UNTUK MENGETAHUI KREDIT PINJAMAN YANG PALSU
(A) Peminjam palsu tidak memiliki situs web.
(B) Peminjam palsu tidak peduli tentang gaji bulanan Anda yang membuat Anda memenuhi syarat untuk pinjaman.
(c) Peminjam palsu tidak memiliki alamat kantor fisik.
(d) Pemberi pinjaman palsu meminta biaya pendaftaran dan biaya trans dan biaya asuransi.
Daftar Sekarang "<<<<<<<< (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)
DAFTAR SEKARANG: <<<<<<< info@aasimahaadilaahmed.loanfirm.site
situs web :: <<<<<<<< https: //www.aasimahaadilaahmed.loanfirm.site
WhatsApp: +447456405237.
AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM IS HANYA DAN TERBAIK.
Saya mendapat pinjaman sebesar Rp 853 juta, dengan tingkat bunga 1%. Tidak ada biaya pendaftaran, Tidak ada pajak, dan tidak ada biaya asuransi.

Catatan: Bahwa pemberi pinjaman apa pun Anda tidak bisa baik-baik saja di google dan tidak punya
 situs web aman palsu tidak menghubungi mereka. Selalu sebagai pemberi pinjaman untuk situs web mereka.
E-info: hendidi01@gmail.com

Post a Comment

 
Copyright © 2011. Hassan Omar - All Rights Reserved

Distributed By Free Blogger Templates | Lyrics | Songs.pk | Download Ringtones | HD Wallpapers For Mobile

Proudly powered by Blogger