Parti PAN tak anggap dikhianati DAP kata Salahudin AyubBila ramai orang berpendapat parti PAN ni adalah parti yang ditubuhkan oleh DAP untuk menggantikan PAS bila berlaku pertembungan pendapat antara PAS dan DAP ada yang membantah. Banyak hujah menunjukkan parti PAN semata-mata ditubuhkan untuk menyingkirkan kepimpinan ulama dalam PAS bila wujud pertembungan idea dikalangan pimpinan PAS bagaimana nak ambil Putrajaya.

DAP dikatakan memperuntukkan banyak kewangan bagi mengerakkan parti PAN diseluruh negara serentak sebagaimana Tun Mahathir membelanjakan wang RM500 juta untuk menggerakkan parti BERSATU untuk jatuhkan Najib.

Atas dasar itu semua kenyataan DAP setakat ini belum lagi dibantah oleh pimpinan PAN termasuk kaki bangkang paling kuat seperti Khalid Samad.

Malah untuk mengerakkan PAN beberapa orang pimpinan PAN dilantik sebagai CEO beberapa GLC di Pulau Pinang yang antara pimpinan tersebut mendapat wang bulanan antara RM15 - 30K sebulan. Tapi anda jangan hairan jika ada laporan harta jawatan itu akan disebut sebagai bayar bila hadir mesyuarat sahaja. Bonus RM15 - 30K bulanan tidak tercatat. Bijak-bijak!!

Lihat pilihanraya kecil di Sungai Besar dan Kuala Kangsar, siapa yang mengetuai bilik gerakan parti PAN? Siapa menentuk strategi? Khalid Samad yang dikatakan hebat sekadar pak turut sahaja. Dulu kalau dalam PAS kalau orang nak beri pendapat dia 'sergahnya' tapi bila DAP arah dia 'tunduk hormat'.

Semasa DAP Pulau Pinang nak mengadakan Pilihan Raya awal di Pulau Pinang, parti PAN tidak dipanggil untuk berbincang sehingga bos PAN Pulau Pinang mengatakan dia kesal DAP tak panggil mereka untuk tanya pendapat. Tapi bila wartawan tanya setuju tak dia kata apa yang DAP buat mestilah baik sebab DAP dah fikir panjang.

Pilihan Raya Awal di Pulau Pinang tak jadi kerana bantahan PKR. Dap memang tak tanya puak PAN kerana dia orang tahukalau tanya habis masa sahaja MESTI puak PAN aguk aje.

Semalam Parti Amanah Negara (PAN) tidak menganggap penasihat DAP Lim Kit Siang mengkhianati parti itu apabila menghulurkan salam perdamaian dengan PAS.

"Tak, tak, tak. Saya rasa itu bukan ideanya. Ideanya adalah untuk menggesa semua parti menentang Barisan Nasional," kata timbalan presiden PAN, Salahuddin Ayob.

Dengan menyatakan PAN tidak tersinggung dengan tindakan Lim, Salahuddin menegaskan parti itu pada masa lalu juga menggesa semua parti-parti pembangkang untuk bekerjasama untuk menguatkan pembangkang.

Soalannya bila DAP menghulurkan salam perdamaian dengan BN, apakah ini satu pakatan untuk menguatkan Pembangkang?

Tapi jangan bimbang puak PAN tak akan derhaka dengan bossnya. Tertubuhnya pun semata-mata nak jadi parti kuli DAP dan akan menongkak DAP dan menentang idea Negara Islam untuk ke Putra Jaya.


Haji Hassan Omar
(Lebai Hassan)

http://hajihassanomar.blogspot.com
Share this article :
 

+ comments + 1 comments

Anonymous
January 27, 2017 at 10:52 PM

Kalau Pan kritik Dap alamat tak berdedaklah...itu saja standard parti bertaraf terompah.

Post a Comment

 
Copyright © 2011. Hassan Omar - All Rights Reserved

Distributed By Free Blogger Templates | Lyrics | Songs.pk | Download Ringtones | HD Wallpapers For Mobile

Proudly powered by Blogger