Dulu DAP Tak Tentang Hudud, Tapi Bila Berkawan Dengan GHB (PAN) DAP Mula Tentang Hudud


27 Jun 2012 Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng 'dihujani' pelbagai persoalan berkaitan pendirian dan sikap parti itu terhadap isu hudud yang menjadi perjuangan parti rakannya PAS dalam Pakatan Rakyat pada Majlis Wacana II "Benarkan Dasar DAP Mengacam Islam" anjuran akhbar web berbahasa Melayu DAP Roketkini .


Dalam program wacana itu, sesi soal-jawab menjadi panas apabila peserta Melayu yang rata-rata muda bangkit bertanyakan isu hudud kepadanya.


"PAS ada pendirian, DAP ada pendirian. Tetapi ia tidak menghalang kerjasama dalam isu yang lebih besar," katanya.


"Kita berdasarkan kerjasama atau prinsip musyawarah. Kalau kita bersetuju, mari kita cari kata putus. (Perkara) yang tidak boleh bersetuju, kita terima pandangan yang berbeza," katanya.
Cina DAP pada itu tidak kisah hudud yang dibawa oleh PAS kerana hudud adalah untuk orang Islam dan untuk menghukum mereka yang jahat sahaja. Lihat keadaan pada masa itu. Gambar tidak berbohong.

Gambar daripada laman Helen Ang
 Malah pada masa itu ada Cina DAP mahukan Hudud untuk membenteras kemungkaran yang UMNO lakukan. Semasa Bersih 2.0 pun ada kempen untuk hudud oleh Cina DAP.Jika kita tinjau pandangan Ahli-Ahli Parlimen DAP pada masa itu mereka tidak menolak dan menetang hudud. Mereka pernah menyokong hudud, Ong Kian Ming (YB Serdang) dan Thomas Su (YB Ipoh Timor), terang-terang menyokong dan boleh dibaca di Twitter mereka.

Kelab Penyokong PAS terdiri daripada orang Cina juga menyokong hudud. Mereka pernah membuat kenyataan terbuka dalam hal ini.


Buka itu sahaja anda dikalangan Cina DAP berkempen untuk hudud.


Malah Hannah Yeoh syor usul hudud dibahaskan dengan bebas di DUN Selangor dalam satu kenyataannya semasa itu. Kenyataan ini masih ada pada Youtube.Malah ada juga Cina DAP buat kempen "Hudud In Penang 2020"Anthony Loke juga mempertahankan Islam yang diperjuangkan oleh PAS. Tapi kenapa kini berubah?Kenapa kini berubah dan bila perubahan ini berlaku?

Bila wujud pengeseran pendekatan dalam PAS, ada yang ingin ke Putrajaya dengan cepat menolak pendekatan menjulang syariat Islam. Mereka berkata dapat Putrajaya dulu baru kita laksanakan syariat Islam (hudud). Ramai orang miskin, basmi rasuah itu lebih penting daripada hudud.

Maka mereka mendekati DAP dan PKR sehingga jurang perbezaan dalam PAS makin besar kerana pengeseran kecil dibesarkan di akhbar pro-pembangkan seperti Malaysiakini dan The Malaysian Insider.

Cina DAP lebih suka kumpulan ini kerana mereka tidak memperjuangan hudud sebagai dasar perjuangan mereka. Kumpulan ini GHB (sekarang parti PAN) telah membuka ruang untuk orang bukan Islam mendapat manafaat. Sikap DAP makin berubah kerana mereka menyangka kumpulan ini akan menguasai PAS kerana pada masa itu hampir 2/3 ahli majlis tertinggi PAS terdiri daripada kumpulan ini.

Untuk mendominasi PAS, Cina DAP mengambil sikap menyokong kumpulan ini untuk menjatuhkan Presiden PAS Abdul Hadi Awang.

Itu saham yang dilaburkan oleh parti PAN dan ahli-ahlinya. Merekalah yang menyebabkan sikap Cina DAP makin keras dengan hudud sebab ada orang Islam sendiri merasakan hudud belum sesuai lagi kerana keutamaan 'fiqh alawiyyat' kononnya.


Share this article :
 

+ comments + 1 comments

June 26, 2016 at 9:18 AM

Mereka (PAN) lebih wala' kepada DAP daripada Allah tunggulah saat kematian siapakah yang lebih Agung Allah atau DAP. Ya Allah jauhilah kami pejuang-pejuang Islam dari bersifat cinta dunia sehingga kufur kepada Mu

Post a Comment

Blog Archive

 
Copyright © 2011. Hassan Omar - All Rights Reserved

Distributed By Free Blogger Templates | Lyrics | Songs.pk | Download Ringtones | HD Wallpapers For Mobile

Proudly powered by Blogger