Mejar Zaidi Serang Presiden PAN Dalam Surat Terbukanya


Mejar Zaidi bekas ahli PAN yang kini bersama DAP telah menghantar surat terbuka kepada Mat Sabu Presiden parti PAN. Katanya dia nak tulis sudah lama tetapi tunggu sehingga PRK Kuala Kangsar dan Sungai Besar selesai.

Mejar Zaidi mempertikaikan penyertaan parti PAN di dua PRK berkenaan dan hanya mengsyorkan PAN hanya bertanding di satu sahaja memandangkan jentera PAN yang lemah. Lagi pun jika berlaku pertembungan 3 penjuru sudah pasti BN akan menang.

Mejar Zaidi mengkritik cara PAN mengurus ceramah;
Susun atur program penerangan yang agak caca merba. Jika ianya dibuat dengan lebih teratur dan tersusun maka sudah tentu impaknya lebih baik lagi. Ada ceramah yang sepatutnya saya hadiri tetapi tempatnya tidak dijumpai dan picnya tidak dapat dihubungi.
Ada yang langsung tiada poster atau ada poster gambar penceramah tidak lengkap dan yang lebih teruk penceramah yang ada gambarnya di poster tetapi langsung tidak muncul untuk berceramah (ini seolah2 menipu orang ramai).
Sikap terhadap hudud juga menjadi sebahagian daripada surat terbuka berkenaan.
Isu “HUDUD” atau RUU Akta 355 merupakan isu utama pada PRK ini kerana ia melibatkan kawasan Melayu. Namun dalam menangkisnya pemimpin2 PH tidak menggunakan nada yang sekata sehinggakan ada yang bersikap provokatif dan menyentuh sensitiviti agama. 


Mejar Zaidi juga menegur sikap parti PAN yang yakin menang tanpa bersandarkan ALLAH. Yang jelas Ahmad Awang hanya sebagai tukang baca doa sahaja.
Cakap berlapik contohnya perkataan INSHA ALLAH. Rasulullah SAW sendiri wahyu tidak turun agak lama kerana Baginda SAW tidak menyandarkan dengan INSHA ALLAH.
Tuan dalam ceramah memperkenalkan calon di K.Kangsar telah menyatakan dengan yakin bahawa Amanah akan menang di kedua2 PRK tanpa menyandarkannya dengan Insha Allah.

Dalam majlis yang sama juga Ustaz Ahmad Awang telah dijemput di akhir majlis untuk membacakan doa.

Apa salahnya jika beliau dijemput untuk menyampaikan “pesanan dan kata2 perangsang kepada para pengundi dan petugas DAN SETERUSNYA membacakan doa.

Ini untuk menangkis dakwaan yang mengatakan ustaz2 dalam Amanah hanya tukang baca doa saja.
 Mejar Zaidi juga mempertikaikan peranan ulama dalam PAN @ AMANAH sekadar simbol tak ubah macam UMNO.

Mengangkat martabat ulama untuk bukan setakat menjadi pembaca doa tapi benar2 mampu menyumbang kepada ummah. Dalam konteks ini perlukah Amanah mewujudkan dewan ulamanya dan mursyidul am yang tidak sama dengan MA PAS di mana kuasanya hanya terhad menasihati presiden/ Ajk pusat namun tidak di bawah pengaruh mereka. Tugas ulama2 ini bukan setakat menasihati pemimpin tapi yang lebih penting ialah mentarbiah ahli2 agar menjadi ahli2 yg berkualiti

Mejar Zaidi keluar PAS dan masuk parti PAN tapi malangnya tak lama terus dia masuk DAP. Saya berpendapat Mejar Zaidi bila dia masuk PAN dia baru tahu PAN ni sebenarnya "BUSUK SAMPAI KE KEPALA"
Share this article :
 

Post a Comment

Blog Archive

 
Copyright © 2011. Hassan Omar - All Rights Reserved

Distributed By Free Blogger Templates | Lyrics | Songs.pk | Download Ringtones | HD Wallpapers For Mobile

Proudly powered by Blogger