Parti PAN Kelirukan Bukan Islam Antara Berbuka Puasa dan Hudud


Suhaizan Kayat ada "share post" artikel MalaysiaDateline dalam facebooknya. Saya cuba membaca apa yang hendak disampaikan oleh Suhaizan, jolokan "Maslan versi parti PAN" ini.

Artikel A Shukur Harun yang kini menjadi ahli PAN Kelana Jaya. Shukur ada menulis.
Majlis Iftar (berbuka puasa) Masjid Al-Falah, USJ Subang Jaya, Selangor menggambarkan keharmonian kaum, di mana turut hadir Speaker Dewan Undangan Selangor, Hannah Yeoh dan Ahli Parlimen Kelana Jaya, Wong Chen.
Hannah Yeoh merupakan Adun Subang Jaya dari DAP, sementara Wong Chen dari PKR.

Hannah memberitahu, dia terharu dapat meraikan majlis berbuka puasa ini kerana dapat bertemu ramai masyarakat Islam di kawasannya.

Majlis seperti ini, katanya, wajar digalakkan kerana dapat membina saling pengertian antara kaum.
Pendapat yang sama disuarakan oleh Wong Cheng.
Sangat malang bagi parti PAN yang merasakan hadirnya bukan Islam berbuka puasa itu sudah memadai bahawa orang bukan Islam sudah menerima Islam sebagai suatu teleransi agama.

Corak pemikiran parti PAN sebenarnya sama dengan apa yang dilakukan oleh UMNO. Mereka rasa bukan Islam boleh terima Islam sebagai agama rasmi, menghormati hari raya dan berbuka puasa. Kunjung-mengunjung itu sudah cukup dan memadai.

Saya nak tanya A Shukur dan juga Suhaizan, adakah mereka yang hadir dalam majlis berbuka ini boleh menerima Hudud undang-undang untuk menghukum orang Islam sahaja? Kenapa mereka menolak sedangkan tak ada kaitan dengan mereka? Kenapa mereka boleh terima puasa dan datang berbuka puasa di masjid walaupun itu tak perlu (itu belum saya bangkit pasal haid bagi perempuan yang masuk dalam masjid terutama bukan Islam, adakah puan PAN sedar?)

Apa kita nak bangga dengan bukan Islam yang boleh datang dengan baju Melayu bersongkok (atau berkupiah) atau berbaju kurung tetapi pada waktu yang sama merekalah yang membuat kempen menentang orang Islam untuk memperkasakan undang-undang Mahkamah Syariah Islam yang tidak ada kaitan langsung dengan mereka?

Tak perlu orang bukan Islam datang untuk berbuka puasa. Sama juga tak perlu orang bukan Islam datang nak berzikir selepas solat terawih untuk 'moreh'. Atau datang jamuan nak "terbang pergi" menukaikan haji.

Yang penting orang bukan Islam perlu diberikan kesedaran tentang HUDUD dan PERKASAKAN MAHKAMAH SYARIAH supaya undang2 Islam boleh dilaksanakan demi kebaikan mereka jika orang jahat dikalangan orang Islam boleh dihukum untuk kesedaran, negara akan aman dan orang bukan Islam boleh menumpang kebaikan bersama. Itu patut parti PAN BUAT!!Cakap kepada mereka itu tak sentuh apa-apa mengenai mereka!

Dulu Suhaizan dan tulisan A Shukur yang menghentam kononnya UMNO mempergunakan Islam tapi menentang undang-undang Islam tapi sekarang Suhaizan dan Shukur sama-sama menjadi macam UMNO menggunakan Islam sekadar mendapat kepentingan sahaja.

Islam terbina daripada hati yang bersih bukan daripada 'sipian-sipian', sekadar alas kaki memuaskan hawa nafsu untuk keduniaan semata-mata.


Share this article :
 

Post a Comment

Blog Archive

 
Copyright © 2011. Hassan Omar - All Rights Reserved

Distributed By Free Blogger Templates | Lyrics | Songs.pk | Download Ringtones | HD Wallpapers For Mobile

Proudly powered by Blogger