Penulis Upahan Parti PAN Buat Persepsi Jahat Kepada PAS


Siapa yang tak kenal Mohd Sayuti Omar (MSO) daripada seorang penulis yang baik akhirnya menjadi seorang penulis upahan dengan tulisan yang kotor dan jahat beremosi.

Dulu dia kawan rapat Husam Musa, tapi akhirnya dia serang Husam Musa dengan panggilan "Si Baju Petak-petak Merah". (Sila rujuk link berikut: "Hikayat Si Baju Merah")


Blogger rujukan kumpulan PAN telah menulis perkara ini.
Barulah saya tahu kenapa MSO marah sangat dengan Husam Musa. Pada satu masa dahulu, Kerajaan Negeri Kelantan telah melancarkan projek penternakan kambing di Kelantan.

Maka datanglah MSO bersama seorang Dato' bernama Dato' A untuk membuat tawaran "supply" kambing kepada kerajaan Kelantan.Pada awalnya, tawaran MSO+Dato' A ini, bagi baka Jama Lapari yang Betina dan Bunting adalah RM600 seekor.

Tetapi, apabila mereka membuat tuntutan pembayaran, MSO dan gengnya telah memberikan tuntutan sebanyak RM1600 seekor.Oleh kerana ini adalah projek kerjasama antara portfolio Husam dan Exco Pertanian, Dr Nik Mazian, maka Husam telah memberitahu kes ini kepada Dr. Nik Mazian.
Setelah lama berperang dengan Husam MSO mula berbaik dengan menulis pujian pula.

MSO dengan maklumat daripada Zulaimi Kazim kemudiannya menulis satu buku membuat fitnah kepada Allahyarham Ustaz Azizan Razak.

Semalam dia buat komen kononnya Najib akan lantik "Parti Orang Agama" jadi Menteri dalam rombokan kabinet. Sebelum ini dialah yang banyak menulis pasal PAS dan bergabung dengan UMNO sehingga orang menyangka perkara ini benar-benar berlaku

Penghasilan buku politik MSO yang lebih terarah untuk menyerang personaliti dengan kaedah mengaibkan serta berbaur fitnah. Corak penulisan politik lebih terarah kepada berbentuk serangan peribadi yang melampau dengan tujuan menjatuhkan pemimpin politik.

Kita nampak penulisan berkenaan bermula daripada penulisan di dalam internet dan blog yang ternyata tidak bertapis sifatnya.

Jika sebelum ini, penulis media cetak berdepan dengan pelbagai undang-undang penerbitan, penulis di media maya terlepas kongkongan berkenaan, sehinggakan sesiapa saja tidak terlepas daripada sasaran baik bersifat objektif atau sebaliknya tohmahan dan fitnah.

MSO menggunakan kelebihan ini membuat serangan kepada PAS. Malah banyak tohmahan yang dibuat adalah persepsi jahat untuk membentuk satu suana tidak baik kepada PAS dan pimpinan PAS.

Kini dia sudah menjadi satu daripada 'tangan jahat' parti PAN setelah The Malaysia Insider sudah tidak ada.

MSO ingat dia boleh senang dengan menjadi 'buadak suruhan' parti PAN. Jarang penulis yang baik menghakhir hayatnya menjadi budak suruhan parti demi untuk mendapat sekit habuan seperti yang pernah dia sebut dalam majlis forum bukunya.


Share this article :
 

+ comments + 1 comments

April 5, 2020 at 11:33 PM

Adakah Milo sudah basi bro?

Post a Comment

Blog Archive

 
Copyright © 2011. Hassan Omar - All Rights Reserved

Distributed By Free Blogger Templates | Lyrics | Songs.pk | Download Ringtones | HD Wallpapers For Mobile

Proudly powered by Blogger